Osobe koje konzumiraju najveće količine zaslađivača, koji se obično nalaze u niskokaloričnim pićima i desertima, doživljavaju kognitivni pad 62 posto brže od onih koji ih unose najmanje, otkrili su istraživači.
Umjetne zamjene za šećer, poput aspartama i saharina, koje se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićima i desertima, mogu imati dugoročne posljedice po mozak, pokazala je nova studija.
Ljudi koji su konzumirali najveće količine umjetnih zaslađivača obično su pokazivali brži pad kognitivnih sposobnosti, poput razmišljanja i pamćenja, u poređenju s onima koji su ih konzumirali najmanje, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju.
Pad je bio oko 62 posto brži, što je približno ekvivalentno starenju od 1,6 godina, pokazala je analiza.
„Zaslađivači s malo ili bez kalorija često se smatraju zdravom alternativom šećeru, međutim, naši nalazi sugeriraju da određeni zaslađivači mogu imati negativne efekte na zdravlje mozga tokom vremena“, navela je u saopštenju autorica studije Claudia Kimie Suemoto, vanredna profesorica u oblasti gerijatrije na Univerzitetu u São Paulu (Brazil), piše Euronews Health.
Studija je obuhvatila gotovo 13.000 odraslih osoba u Brazilu, prosječne starosti 52 godine. Istraživači su pratili učesnike u prosjeku osam godina, testirajući njihovu memoriju, jezik i sposobnosti razmišljanja na početku, sredini i kraju istraživanja.
Učesnici su podijeljeni u tri grupe prema količini konzumiranih umjetnih zaslađivača. Grupa s najmanjim unosom unosila je u prosjeku 20 mg dnevno, dok je grupa s najvećim unosom konzumirala oko 191 mg dnevno. To otprilike odgovara količini aspartama koja se nalazi u jednoj limenci dijetalnog gaziranog pića.
Istraživanje se fokusiralo na odabrane zaslađivače, uključujući aspartam, saharin, acesulfam-K, eritritol, ksilitol, sorbitol i tagatozu.
Svi su bili povezani s bržim kognitivnim padom, osim tagatoze, za koju takva veza nije utvrđena.
Povezanost između kognitivnog pada i konzumacije umjetnih zaslađivača bila je jača kod učesnika s dijabetesom nego kod onih bez dijabetesa.
„Iako smo našli povezanost s kognitivnim padom i kod osoba srednjih godina s dijabetesom i bez njega, ljudi s dijabetesom češće koriste umjetne zaslađivače kao zamjenu za šećer“, dodala je Suemoto.
Međutim, nije pronađena povezanost između pogoršanja zdravlja mozga i konzumacije zaslađivača kod učesnika starijih od 60 godina.
Ovi nalazi nisu iznenađenje: zabrinutosti u vezi s negativnim efektima umjetnih zaslađivača već se duže vrijeme razmatraju u naučnim i medicinskim krugovima.
Ranija istraživanja već su ukazala na potencijalne nuspojave zaslađivača bez šećera, uključujući povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Pored toga, proizvodi poput aspartama klasifikovani su kao „moguće kancerogeni za ljude“ od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka.
Ipak, studija ima i određena ograničenja. Oslanjala se na podatke o ishrani koje su sami prijavljivali učesnici i analizirala je isključivo neke zaslađivače bez šećera. Također, naglasila je vezu između kognitivnog pada i upotrebe zamjena za šećer, ali ne i direktnu uzročno-posljedičnu vezu.
U Evropskoj uniji, alternative šećeru prolaze sigurnosnu procjenu prije nego što se odobre za komercijalnu upotrebu, a njihova prisutnost u proizvodu mora biti jasno označena na deklaraciji hrane ili pića.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) trenutno ponovo procjenjuje sigurnost svih zaslađivača koji su bili odobreni za upotrebu u hrani prije januara 2009. godine.