Ako ste ikada primijetili nelagodu nakon konzumiranja određenih namirnica, možda se pitate koje to namirnice mogu štetiti vašoj probavi.
Donosimo popis hrane koja može izazvati probavne smetnje i uzrokovati nelagodu.
Alkohol
Alkohol opušta tijelo, ali također opušta i sfinkter jednjaka, što može uzrokovati kiseline i žgaravicu. Alkohol također može dovesti do upale sluznice želuca, ometati djelovanje određenih enzima i spriječiti apsorpciju hranjivih tvari. Prekomjerna konzumacija alkohola može izazvati proljev, grčeve i druge probavne smetnje.
Čokolada
Za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili hronične opstipacije, čokolada može izazvati probavne smetnje. Nije toliko sama čokolada problem, već mlijeko koje je često prisutno u čokoladnim slasticama, kao i kofein koji može izazvati grčeve, nadutost i proljev. Ako imate problema s probavom, pokušajte ograničiti unos čokolade ili odabrati verzije koje ne sadrže mlijeko i kofein.
Bobice i sjemenke
Iako su bobičasto voće i sjemenke vrlo zdravi, osobe koje pate od divertikulitisa (kada na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice) trebaju biti oprezne. Iako nije dokazano da sjemenke izravno uzrokuju probleme, teorija je da sitne sjemenke mogu ometati vrećice i predstavljati rizik od zaraze. Ako primijetite da vam sjemenke (kao što su one od suncokreta ili bundeve) iritiraju crijeva, najbolje bi bilo da ih izbjegavate.
Chili
Iako je začinjen i ukusan, chili može nadražiti jednjak i izazvati žgaravicu, što može biti posebno problematično za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili hronične žgaravice. Ovaj začin može pogoršati simptome, pa je bolje izbjegavati ga ako imate osjetljiv probavni sustav.
Svi ovi faktori mogu utjecati na vašu probavu, pa je važno pratiti kako vaše tijelo reagira na određene namirnice. Ako primijetite da određena hrana izaziva nelagodu, pokušajte je izbjegavati ili konzultirati liječnika kako biste dobili savjet o prehrambenim navikama koje će biti nježnije za vaš probavni sustav.