Posljednji u nizu glasova koji su skrenuli pažnju na činjenicu da kancer dobijaju sve mlađi ljudi je američki onkolog Nikolas De Vito. Ovaj ljekar se oslonio na svoju praksu i nekoliko studija tvrdeći da je glavni uzrok crne statistike unos veoma prerađene hrane.
Dijagnozu najteže bolesti sve češće čuju pacijenti kojima starost još nije ni blizu. Na globalnom nivou protekle tri decenije broj slučajeva raka kod odraslih mlađih od 45 godina porastao je za gotovo 80 odsto.
"I mi sve više imamo pacijente koje su starosne granice 20, 30, a već sa 40 godina taj broj je dosta povećan", kazala je za Euronews Srbija onkološkinja Jelena Jevtović.
Kod mlađih ljudi se više nego ranije otkrivaju karcinomi dojke, pluća, štitne žlezde i posebno sistema varenja. Doktorica Jevtović objašnjava da uzroci ovakvog stanja nisu potvrđeni. Međutim, pretpostavlja se da pored genetike značajan uticaj imaju pušenje, alkohol, stres i sve zastupljenija prerađena hrana.
"To je mikroplastika, hemikalije, konzervansi koji učestvuju u preradi hrane. Dosta se govori o uticaju crvenog mesa, ali moram da naglasim da su to prerađevine crvenog mesa i njihovi metaboliti koji dovode do genetskih mutacija, koje vode dalje nastanku tumora", objašnjava doktorka.