Evropska komisija odobrila je upis Livanjskog sira iz Bosne i Hercegovine u registar zaštićenih oznaka geografskog podrijekla (PGI).
Livanjski sir tvrdi je punomasni sir koji se proizvodi od kravljeg, ovčjeg mlijeka ili mješavine oba. Blago slatkastog je okusa koji podsjeća na jezgru oraha, a starenjem razvija ugodno pikantan okus. Njegova osebujna aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potiče od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji regije, dajući mlijeku svoj prepoznatljivi karakter - tajnu osebujnosti sira.
Sir se u Livanjskom kraju u zapadnoj Bosni i Hercegovini proizvodi više od jednog vijeka, metodama koje se prenose generacijama. Zajedno sa specifičnim ekološkim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju izuzetan kvalitet i ugled Livanjskog sira.
Novi naziv bit će dodan popisu od 3639 poljoprivrednih proizvoda koji se već nalaze u registru poljoprivredne oznake geografskog podrijekla Unije. Popis svih registrovanih oznaka nalazi se u bazi eAmbrosia.
Nakon zaštite ovog autohtonog proizvoda, reagovao je i ambasador Evropske unije u BIH Luigi Soreca.
"Danas Livanjski sir postaje prvi prehrambeni proizvod na Zapadnom Balkanu koji je dobio EU status zaštićene oznake geografskog podrijekla, čime se svrstava u red prestižnih evropskih proizvoda koji su zaštićeni kvalitetom i autentičnošću.
Nadam se da će više BIH proizvoda imati koristi od oznake geografskog podrijekla i shema kvalitete EU-a. Ova zemlja ima fantastičnu gastronomsku baštinu", napisao je na X-u, uz prigodan video.