Loader
Loader
Pronađite nas

"Vječite hemikalije" u vodi za piće širom svijeta

Upozorenje: Zarazna bolest polako postaje prijetnja cijelom svijetu

    Savjet kardiologa: Ako želite bolje zdravlje srca, izbjegavajte tri umaka

    Ilustracija: (Pexels)
    Euronews.ba/Agencije
    Objavljeno

    Naša prehrana ima utjecaj na svaki aspekt našeg zdravlja, a to posebno vrijedi za zdravlje arterija i srca.

    ADVERTISEMENT

    Određene namirnice mogu unaprijediti kardiovaskularno zdravlje i održati arterije čistima, ali postoji i mnoštvo opcija koje mogu biti štetne za srce. Te namirnice mogu dovesti do začepljenja arterija, visokog krvnog tlaka i drugih problema. Nažalost, mnogi omiljeni umaci spadaju u tu kategoriju.


    Kardiolog dr. Bhaskar Semitha upozorio je na tri takva najgora umaka koji sadrže visoke nivoe zasićenih masti, dodanih šećera i natrija. Te tvari mogu začepiti arterije, povisiti LDL (loš holesterol) i krvni tlak te ozbiljno narušiti zdravlje srca.


    1. Umaci od sira


    Teško je odoljeti nachosima i sličnim jelima, ali umak od sira, koliko god bio ukusan, sadrži velike količine zasićenih masti i soli.


    "Čak i mala porcija može povisiti nivo holesterola i opteretiti kardiovaskularni sistem", upozorava dr. Semitha za SheFinds. Kombinacija nezdravih masti i natrija doprinosi nakupljanju plaka u arterijama, što sužava protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti.


    2. BBQ umak


    Iako nismo u sezoni roštiljanja, BBQ umak uvijek zvuči primamljivo. Međutim, većina verzija koje se kupuju u trgovinama sadrži velike količine šećera, pogotovo visokofruktoznog kukuruznog sirupa. "Ovo mnoge iznenadi. S vremenom, ti šećeri uzrokuju upale, inzulinsku rezistenciju i bolesti srca", objašnjava kardiolog. Upale koje uzrokuju dodani šećeri mogu oštetiti stijenke arterija i ubrzati nakupljanje plaka.


    3. Kečap


    Kečap je nezaobilazan dodatak u mnogim kuhinjama, ali, nažalost, također može biti štetan za zdravlje srca. "Mnogi brendovi ga obogaćuju dodanim šećerima i natrijem. Ti sastojci mogu tiho narušiti napore za održavanje zdravog krvnog tlaka i nivoe šećera u krvi", napominje dr. Semitha. Šećer uzrokuje upale, dok natrij pogoršava hipertenziju, stoga je važno konzumirati kečap umjereno.


    Srećom, postoje mnoge zdrave i ukusne alternative ovim umacima koji začepljuju arterije. Dr. Semitha preporučuje umake od avokada, preljeve na bazi grčkog jogurta te svježu salsu.

    Možda će vam se svidjeti