Gušterača je žlijezda duga oko 15 cm, smještena iza želuca i početnog dijela tankog crijeva. Njene glavne funkcije su izlučivanje enzima koji pomažu u probavi proteina, masti i ugljikohidrata, te izlučivanje hormona, uključujući inzulin, koji reguliše upotrebu i spremanje glukoze u tijelu.
Poremećaji u radu gušterače mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema kao što su akutni i hronični pankreatitis (upala gušterače), rak gušterače pa i cistične fibroze.
Akutni pankreatitis je bolno stanje koje uključuje upalu gušterače. Kod 90 posto pacijenata epizode akutnog pankreatitisa nestaju same od sebe unutar sedam dana.
Hronični pankreatitis, koji se javlja u otprilike 10 posto slučajeva, je oštećenje gušterače koje se može pogoršati s vremenom.
Često je povezan s nekrozom gušterače, odnosno odumiranjem njenog tkiva.
Simptomi akutne upale gušterače
Najčešći uzrok akutnog pankreatitisa su žučni kamenci. U tim slučajevima, pacijenti mogu imati koristi od uklanjanja žučnog mjehura. Akutni pankreatitis također je povezan s prekomjernom konzumacijom alkohola.
Simptomi akutnog pankreatitisa uključuju:
- bol u gornjem dijelu trbuha i oticanje
- bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi prema leđima
- mučnine
- povraćanje
- vrućicu
- ubrzani puls
Neki ljudi s hroničnim pankreatitisom razviju simptome tek nakon što se bolest zakomplicira.
Akutni pankreatitis (Izvor: Profimedia)
Simptomi hroničnog pankreatitisa uključuju:
- bol u gornjem dijelu trbuha
- bol u trbuhu koji se pogoršava nakon jela
- neželjeno mršavljenje
- masna, smrdljiva stolica
Hronični pankreatitis (Izvor: Freepik)
Faktori koji povećavaju rizik od pankreatitisa uključuju:
- pretjerana upotreba alkohola; istraživanja pokazuju da četiri ili pet pića dnevno povećava rizik od pankreatitisa
- pušenje; u usporedbi s nepušačima, pušači imaju u prosjeku tri puta veću vjerojatnost da će razviti kronični pankreatitis. Prestanak pušenja može smanjiti rizik.
- pretilost: ljudi s indeksom tjelesne mase 30 ili višim imaju povećani rizik od pankreatitisa
- dijabetes; šećerna bolest povećava rizik od pankreatitisa
- nasljeđe; brojni geni povezani su s hroničnim pankreatitisom.
Porodična historija bolesti povezana je s povećanim rizikom, posebno u kombinaciji s drugim riziko faktorima.
Liječenje upale gušterače
Jedna od primarnih terapija za akutni pankreatitis je rano nadomještanje tekućine, posebno prva 24 sata.
Davanje tekućine intravenozno sprječava dehidraciju i osigurava da ostali organi u tijelu dobiju adekvatne količine krvi kako bi podržali proces ozdravljenja.
Intravenski se apliciraju i snažni narkotički lijekovi protiv bolova koji su učinkoviti u kontroli boli povezane s akutnim pankreatitisom.
Mučnina je čest simptom i može biti posljedica upale gušterače, kao i usporenog rada crijeva.
Za mučninu su također dostupni učinkoviti intravenski lijekovi. Bol i mučnina će se smanjiti kako upala nestane.
Liječenje pankreatitisa (Izvor: Freepik)
Istovremeno je vrlo važno liječiti i pripadajuće bolesti ako su utvrđene. Potrebno je promptno procijeniti temeljne uzroke.
Naprimjer, ako se smatra da je akutni pankreatitis posljedica žučnih kamenaca, nekih lijekova, visokih triglicerida, visokih razina kalcija u tijelu ili drugih vanjskih uzroka, može se provesti usmjerena terapija.
Također, jedan od scenarija je i uklanjanje žuča.
Prehrana kod upale gušterače
Ako imate blagi do umjereni akutni pankreatitis, možda ćete morati izbjegavati jesti ili piti prvih 5 do 7 dana, o čemu će odlučiti nadležni ljekar. Zatim, nakon što se simptomi poboljšaju, moći ćete postepeno ponovno početi jesti i piti. Ako su vam ljekari savjetovali da ne uzimate hranu na usta duže od ovoga, nutricionist vam može preporučiti alternativne metode hranjenja.
Kad se počne uvoditi kruta hrana, posebno je važno prehranom podržati ozdravljenje i očuvanje gušterače. Pravilan odabir hrane može pomoći u ublažavanju bolova u trbuhu koji prate upalu gušterače, kaže dr. Prabhleen Chahal s Klinike Cleveland, prenosi Telegram Hr.
Shodno tome važno je znati koju hranu smijete jesti, a koju biste trebali izbjegavati i kako ti izbori mogu uticati na vaše tijelo.
Međutim, promjene u prehrani ne utiču na sve pacijente na isti način. Učinak ovisi o tome imate li akutni ili hronični slučaj pankreatitisa.
“Pacijenti s blagim pankreatitisom mogu imati koristi samo od promjene prehrane i načina života”, kaže dr. Chahal, pa dodaje: “Međutim, prehrana nije dovoljna za kontrolu simptoma u umjerenim do teškim slučajevima upale gušterače.”
Hrana koju gušterača voli
Kada ponovno počnete jesti i piti, preporučuje se da slijedite dijetu s manje masnoća.
Svoje obroke zasnivajte na škrobnim ugljikohidratima kao što su hljeb, žitarice, krompir, riža, tjestenina i uključite proteinske namirnice uz svaki obrok kao što su nemasno meso, riba, jaja, jogurti.
“Prehrana pogodna za gušteraču bogata je proteinima iz nemasnog mesa i siromašna životinjskim mastima i jednostavnim šećerima”, kaže dr. Chahal.
Fokus na povrće, voće i cjelovite žitarice ograničava unos holesterola i povećava unos vlakana.
To smanjuje rizik od razvoja žučnih kamenaca ili visokih triglicerida, koji su među vodećim uzrocima akutnog pankreatitisa.
Povrće i voće obiluju antioksidansima, koji se bore se protiv slobodnih radikala u tijelu, pomažući u smanjenju upale.
Hrana koju gušterača voli je bogata antioksidansima poput tamnog lisnatog povrća, crvenog bobičastog voća, borovnica, slatkog krumpira, grožđa, mrkve, oraha i nara također je korisna.
Umjereno jedite avokado, maslinovo ulje, masnu ribu, orašaste plodove i sjemenke.
Mediteranska prehrana dobra je opcija ako se oporavljate od blagog akutnog pankreatitisa, kaže dr. Chahal.
Borovnice (Izvor: Pixabay)
Hrana koju treba jesti kod pankreatitisa
- žitarice, hljeb, tjestenine: dvopek, tjestenina bez žumanca, riža, rižina sluz i sluz zobenih pahuljica kuhanih na vodi
- povrće: kuhani krumpir, špinat, blitva, mrkva – sve pasirano
- voće: kuhano voće, kompoti, kašice i pirei od voća
- pića: blagi biljni čajevi, negazirana mineralna voda
- supe i čorbice: nemasne supe od povrća i mesa s ukuhanom tjesteninom, rižom ili krupicom, supe od riže
Dvopek (Izvor: Freepik)
Hrana koju treba izbjegavati kod pankreatitisa
Kad god je moguće, izbjegavajte prženu i punomasnu hranu, kao i namirnice s visokim udjelom šećera.
Pržena hrana (Izvor: Freepik)
Zašto su ove namirnice štetne?
Gušterača prerađuje većinu masti koju pojedete što znači da što ih više jedete, da gušterača pojačano radi.
Hrana s visokim udjelom masti i jednostavni šećeri povećavaju nivo triglicerida.
To povećava količinu masti u krvi i povećava rizik od akutnog pankreatitisa.
Istraživanja također pokazuju da prerađeno meso i crveno meso povećavaju rizik od raka gušterače, kaže dr. Chahal.
Kod pankreatitisa treba izbjegavati sljedeće namirnice
- mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, masni i dimljeni sirevi, vrhnje, slatko i kiselo vrhnje
- žitarice, hljeb, tjestenine: hljeb i peciva s integralnim žitaricama, svježi vrući kruh i pecivo, dizana pržena tijesta, valjušci
- povrće: svježe povrće, teže probavljivo povrće, mahunarke
- voće: sve svježe voće, orašasto voće
- meso: crveno meso, masno meso, mesne prerađevine
- pića: jaki crni čajevi, crna kafa, gazirani sokovi, alkoholna pića
- supe i čorbice: masne supe, čorbe od kupusa i karfiola, čorbe od suhog mesa, kisele supe, industrijske supe.
- deserti: kolači s nadjevima i kremama, pržena i dizana tijesta, palačinke, čokolada
Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi (Izvor: Freepik)
Prehrana kod akutnog pankreatitisa
Dijetoterapija se kod akutnog pankreatitisa provodi u tri stepena:
1. stepen: kod lakših oblika upale potrebno je tokom prva dva do četiri dana obustaviti peroralnu prehranu, samo je potrebno nadoknaditi tekućinu i elektrolite.
Kod teškog oblika akutnog pankreatitisa, povezanog s nizom mogućih komplikacija, primjenjuje se enteralna prehrana, čije su prednosti u odnosu na parenteralnu jasno dokazane.
Enteralna prehrana može se eventualno nadopuniti parenteralnom.
2. stepen: nakon nestanka simptoma, potrebno je, uz nadoknadu tekućine, započeti uzimati hranu na usta u skladu s dijetoterapijskim preporukama. Prvih dana uzima se samo čaj bez šećera (od šipka ili indijski) uz dvopek u svim obrocima. Najranije trećeg dana u prehranu se uvode lako probavljive namirnice u manjim čestim obrocima. Jela trebaju biti tekuće-kašaste konzistencije, pripremljena od lako probavljivih namirnica bogatih ugljikohidratima, umjerene količine proteina i minimalne količine masti, tri do sedam dana. Prije početka uzimanja hrane uzimati samo gorki čaj i dvopek za sva tri obroka.
3. stepen: kad se stanje popravi, prelazi se na dijetu kod kroničnog pankreatitisa.
Primjer jelovnika kod akutnog pankreatitisa
Primjer prijelazne dijete kod blagog i srednje teškog oblika akutnog pankreatitisa.
Pire od jabuke (Izvor: Pexels)
1. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek
Ručak: griz na vodi, kuhana riža, pire od jabuke, dvopek
Večera: juha od riže, blago slatki čaj, dvopek
2. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek
Ručak: juha od krumpira, pire od mrkve, puding na kompotu od jabuke (bez šećera), dvopek
Večera: prežgana juha, kuhana riža, dvopek
3. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek
Ručak: supa od riže, kuhani krumpir, dvopek, kompot od jabuka bez šećera
Večera: griz na vodi, pire od mrkve, dvopek
4. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek, bioaktiv
Ručak: supa od krompira, pire krumpir bez mlijeka, pire od špinata bez mlijeka, dvopek, pire od jabuke
Večera: prežgana supa, palenta, umak od mrkve, dvopek
5. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek, med
Ručak: varivo od mrkve i krompira, griz na vodi, puding na kompotu od jabuke
Večera: tjestenina sa sirom, kompot od jabuke, bioaktiv
6. dan
Doručak: blago slatki čaj, dvopek
Ručak: supa od mrkve, kuhani pileći file, kuhana riža, kompot od jabuka
Večera: pire krumpir bez mlijeka, pire od blitve bez mlijeka, dvopek
7. dan
Doručak: čaj od šipka, marmelada, kruh 100 grama
Ručak: pileći ujušak, hrana 100 grama, puding na kompotu od jabuke
Večera: palenta s jogurtom, pire od jabuke