Jedino se u Kreševu potkivaju jaja, a ta tradicija traje više vijekova.
Nekada rudarski kraj u kojem je radio najveći broj radnika. Da bi se stiglo do majstora trebalo se dobro pomučiti.
“Da bi šegrt položio zanat morao je za ispit potkovati kokošje jaje. I to ne olovnim nego željeznim čavlima”, piše video-novinar Srećko Stipović
Kada je potkovao jaje onda ga smješta na prozor da djevojke vide i da znaju da je momak spreman za ženidbu. To je bio znak da je sposoban hraniti svoju porodicu.
Tradicija duga više vijekova proteže se do danas a najstariji potkivač jaja u Kreševu je Stjepan Biletić.
“Posjetili smo i jedinu prodavnicu na svijetu u kojoj se prodaju potkovana jaja. Vlasnik foto radnje i trgovine potkovanim jajima ispričao nam je kako je zahvaljujući potkovanom jajetu stekao velikog prijatelja u drugoj državi”, navodi Stipović u svojoj reportaži.
Na jajima se mogu osim potkovice ugravirati razni simboli bilo svečarski, vjerski, stranački ili sportski.
Više pogledajte u video priči.