Loader

Loader
Pronađite nas

Evropa "opsjednuta" kafom: Proizvodnja porasla za 15 procenata

Danas konferencija Vijeća Evrope za naknadnu ratne štete Ukrajini

    Svečana hrana: Evropljani moraju mnogo da plate ovogodišnju božićnu gozbu

    Božićna trpeza (Izvor: AP Photo)
    Euronews.com/Euronews.ba
    Objavljeno

    Euronews je napravio brzu vožnju po Evropi kako bi vidio s kojim se računima suočavaju zemlje za tradicionalni svečani banket.

    ADVERTISEMENT

    Božićna i novogodišnja sezona praznika sinonim je za poklone, porodična okupljanja i, vrlo često, prejedanje, piše Euronews.com.


    Porodice širom Evrope često počinju nabavljati svečane delicije za svoju božićnu gozbu sedmicama unaprijed, a ove godine će, još jednom, morati dobro kopati kako bi pokrile dodatne troškove.


    Sastojci poput mesa, jaja i čokolade ponovo su poskupjeli, opterećujući novčanike evropskih potrošača.


    Euronews je napravio brzu vožnju po Evropi kako bi vidio s kojim se računima suočavaju zemlje za tradicionalni svečani banket.


    Grčka: Cijene su porasle za više od 15% u odnosu na 2024. godinu


    Očekuje se da će troškovi raskošnih božićnih obroka za kupce u Grčkoj značajno porasti, između 16 i 20% u odnosu na prošlu godinu, prema istraživanju INKA-e, Opće federacije potrošača.


    Studija se odnosi na sto za četiri osobe na Božić i ne uključuje troškove za standardne stvari poput ulja, limuna, jaja, struje, ukrasa ili svijeća, koji mogu dodati najmanje 10 eura ukupnim troškovima, čak i uz vrlo velikodušnu procjenu.


    Cijena mesa porasla je za 12-18%, dostigavši ​​15-17 eura po kilogramu, a prognoze sugeriraju da bi mogla poskupjeti i do 20 eura.


    Janjetina i kozletina, koje grčki potrošači često biraju u odnosu na druga mesa, pokazuju porast od 15%-18% u odnosu na prošlu godinu, dok je svinjetina skuplja između 10%-12%.


    Sir pokazuje sličan porast od 10%-12%, dok je cijena ulja porasla za nevjerovatnih 60% zbog smanjene proizvodnje.


    Ove godine se očekuje da će cijena po osobi za četveročlanu porodicu iznositi oko 186 eura, u odnosu na 156 eura za iste proizvode prošle godine.


    Prema najnovijim podacima Eurostata, inflacija hrane u novembru bila je veća od opće inflacije, sa 3,1% u poređenju sa 2,5% u istom mjesecu prošle godine.


    Španija: Tradicionalna božićna zabava skuplja ove godine


    Tradicionalna hrana za božićne proslave u Španiji poskupjela je za 5,1% u odnosu na 2024. godinu, a proizvodi poput šunke, raznih vrsta mesa i iberijskih morskih plodova dostigli su rekordne nivoe.


    Inflacija i vrtoglavi rast cijena uzrokovan ptičjom gripom doveli su do naglog porasta cijene prosječne korpe za kupovinu. Tipičan božićni obrok koštat će oko 44 eura po osobi.


    Govedina je postala 18% skuplja nego 2024. godine, a cijene su porasle na 27 eura po kilogramu za ramstek i 55 eura za ribeye. U međuvremenu, tradicionalna svečana perad, poput ćuretine, prodaje se između 9 i 12 eura po kilogramu, ali se očekuje da će cijene nastaviti rasti.


    Što kasnije kupujete, to je cijena veća, zbog čega mesari preporučuju ranu kupovinu i vakuumsko pakovanje mesa.


    Riba i morski plodovi suočavaju se sa sličnom situacijom, s nestašicama koje podižu cijene. Trgovci ribom upozoravaju da bi riba koja danas košta 40 eura po kilogramu mogla dostići cijenu između 80 i 90 eura do 24. decembra.


    Ove godine, Španci će za Božić potrošiti u prosjeku oko 800 eura, što je 100 eura više u odnosu na prošlu godinu, prema istraživanju Udruženja potrošača i korisnika.


    52% Španaca očekuje da će potrošiti više nego što su prvobitno planirali za prazničnu sezonu. A oni koji planiraju proslaviti novogodišnju zabavu potrošit će dodatnih 73 eura više po osobi.


    Portugal: Cijene čokolade rastu, ali maslinovo ulje jeftinije


    Portugalsko udruženje za zaštitu potrošača (DECO) procjenjuje da će korpa osnovnih božićnih artikala koštati u prosjeku 54,35 eura početkom decembra. Ova brojka predstavlja povećanje od 2,8% u odnosu na isti period 2024. godine. Proizvodi koji su najviše doprinijeli ovom povećanju cijena uključuju čokoladu, jaja, ćuretinu i bakalar.


    Što se tiče cijena, veliki bakalar će ove godine dostići cijenu od 16,71 eura po kilogramu u poređenju sa 12,84 eura prošle godine, ćuretina košta 5,70 eura po kilogramu u poređenju sa 4,33 eura prije godinu dana, a jaja koštaju više od 2 eura po pakovanju ove godine u poređenju sa 1,53 eura prošle godine.


    Proizvod koji je zabilježio najveći porast cijene je čokolada, koja je dostigla 4,07 eura po pakovanju u poređenju sa 1,86 eura prošle godine. S druge strane, ekstra djevičansko maslinovo ulje palo je za 34,6%, dostigavši ​​6,65 eura po 750 ml u poređenju sa 10,17 eura prošle godine.


    Italija: Proslave 9% skuplje nego prošle godine


    Italijani će potrošiti oko 3,1 milijardu eura na tradicionalnu večeru za Badnje veče i božićni ručak, prema podacima italijanskog udruženja potrošača (Codacons), a neki proizvodi će također zabilježiti značajan porast cijena.


    Kakao, koji je poskupio za 21,1% u odnosu na prethodnu godinu, kafa (+18,8%), čokolada (+9,3%) i jaja (+7,7%), dok su sir i mliječni proizvodi skuplji za 6,4% nego prošle godine, a cijena mesa je porasla za 5,8%.


    Potrošnja na božićni ručak ili večeru na Badnje veče u restoranu iznosit će oko 440 miliona eura.


    Posebno je važno pitanje darivanja od strane Italijana. Ove godine, procenat Italijana koji će darovati nakit, uobičajen poklon u zemlji, značajno je opao, jer su cijene nakita zabilježile prosječni porast od 26,3% u odnosu na prethodnu godinu zbog naglog porasta cijena zlata.


    Na vrhu liste artikala koji će najvjerovatnije biti donirani tokom praznika ove godine, nakon neizbježnih dječjih igračaka, nalaze se odjeća i modni dodaci, a slijede elektronika i hrana.


    Ukupno, Italijani će ove godine potrošiti 9,5 milijardi eura na poklone, 3,1 milijardu eura na praznični sto, 15 milijardi eura na putovanja i 440 miliona eura na večere u restoranima.


    Francuska: Smanjeni troškovi za božićni banket


    Prema ICI franceinfo, prosječna božićna korpa za kupovinu za 2025. godinu košta 155,30 eura, što je blagi pad drugu godinu zaredom. Najznačajnije povećanje odnosi se na kutije čokolade, koje su porasle za 22% od prošle godine, prema studiji provedenoj u saradnji sa NielsenIQ.


    Ovogodišnja božićna korpa košta 1,77 eura manje nego 2024. godine, prema studiji koju su proveli ICI (ranije France Bleu) i franceinfo u saradnji s NielsenIQ.


    Nakon perioda visoke inflacije, cijene blago padaju drugu godinu zaredom, uprkos povećanju cijene čokolade.


    Božićna korpa, koja se sastoji od 12 svečanih proizvoda (ćuretina, pašteta od guščje jetre, dimljeni losos, sladoled, šampanjac itd.), koštala je 157,07 eura u 2024. godini. Ove godine cijena je pala za 1,1%. Međutim, tokom tri godine (2022-2025), cijena ove korpe porasla je za 10,39 eura ili 12%.


    Prema NielsenIQ-u, cijene se nikada neće vratiti na nivo prije 2022. godine, uprkos naglom usporavanju inflacije.


    Na primjer, omiljena francuska pašteta od guščje jetre košta 8,7% manje ove godine nego prošle (17,91 eura po tegli od 180 grama), ali u tri godine ostaje 2% viša. Ćuretina je možda najupečatljiviji primjer jer je ove godine porasla samo za 0,2%, ali u tri godine porasla je za 15%.


    Njemačka: Nijemci ove godine troše više... ali ne na hranu


    Prema istraživanju koje je Shopfully proveo u saradnji s Yougovom u Njemačkoj u novembru, finansijski oprez je ključna karakteristika planiranja Božića 2025. godine.


    Anketa pokazuje da više od polovine Nijemaca planira potrošiti najviše 200 eura na poklone, obroke i ukrase zajedno.


    27% će potrošiti manje od 100 eura, 23% očekuje da će potrošiti između 100 i 200 eura, a samo 7% planira potrošiti više od 600 eura.


    Zanimljivo je da samo 5% želi potrošiti manje na božićnu večeru, što sugerira da je to i dalje cijenjena i zaštićena tradicija.


    Kao što je slučaj u većini zemalja Evrope, inflacija je pogodila prehrambeni sektor u Njemačkoj, gdje je većina proizvoda rasla za više od 2% svakog mjeseca.


    Njemački ekonomski institut je prošle godine izračunao da je cijena krompir salate sa kobasicama za četiri osobe u svim regijama širom zemlje iznosila između 7,52 i 7,81 eura. Verzija sa majonezom bila je nešto skuplja od verzije sa sirćetom i uljem. Očekuje se da će ova cijena ove godine biti viša zbog cijene palačinki. A svako ko želi pripremiti božićnu gusku može očekivati ​​da će ove godine platiti između 18 i 22 eura po kilogramu.


    Poljska: Historijsko smanjenje božićne potrošnje


    U Poljskoj su podaci prikupljeni u izvještaju Poljskog udruženja bankara pod nazivom "Božićni novčanik Poljaka". Međutim, ne radi se samo o troškovima božićne večere, već i o više od dva dana slavlja, jer u Poljskoj zabava počinje na Badnje veče, a završava se uveče 26. decembra.


    Dakle, imajući ovo u vidu, Poljska nudi jeftiniji Božić jer se očekuje da će svaki građanin ove godine platiti manje, za 1%, što, doduše, nije veliki postotak, ali u poređenju s ostatkom Evrope je značajan.


    Procijenjeni trošak božićne korpe (uključujući hranu, poklone, gorivo, božićno drvce itd.) za četveročlanu porodicu ove godine će iznositi 3.655,30 PLN (862 €), što je smanjenje u odnosu na 2024. godinu, kada je vrijednost korpe procijenjena na 3.804,90 PLN (901 €).


    Smanjenje potrošnje uglavnom je posljedica jeftinijeg goriva i nižih troškova pripreme porodičnih okupljanja; odjeća i frizerske usluge će ove godine koštati u prosjeku 1.147 PLN (271 €), što je 148 PLN manje (35 €) nego prošle godine, a pun rezervoar goriva koštat će 348 PLN (82 €), u poređenju sa 394 PLN (93 €) u 2024. godini.


    Postoje i dobre vijesti o meniju za Badnje veče. Šaran, sastavni dio božićne tradicije, trenutno košta 117 PLN (27,7 €) po 2 kg, u poređenju sa 140 PLN (33,17 €) u 2024. godini, što pripreme za večeru za Badnje veče čini malo lakšim.


    Cijene mnogih osnovnih proizvoda, poput putera, jaja i hljeba, ostaju stabilne.


    Iako je došlo do smanjenja cijena nekih proizvoda, neke kategorije proizvoda generiraju veće troškove. Cijene ostalih prehrambenih proizvoda, uključujući meso i kobasice, te ostale osnovne namirnice na božićnoj trpezi, porasle su na 1.050 PLN (248 EUR) u poređenju sa 1.003 PLN (237 EUR) u 2024. godini.


    Mađarska: Vladino ograničenje cijena božićnih proizvoda


    Mađarska vlada je ove godine odlučila ograničiti cijene osnovnih božićnih proizvoda, posebno hrane, kako bi ograničila konačne troškove praznika za građane.


    Inflacija cijena hrane iznosila je 3,2% u novembru u poređenju s prošlogodišnjim novembrom, a mađarske vlasti su ograničile božićne cijene proizvoda, uključujući mlijeko, brašno, krompir, pileća prsa i drugo.


    Mađari tradicionalno biraju jedno od sljedećih jela za svoju svečanu večeru: riblju čorbu s paprikom, prženi svinjski odrezak s krompirom, punjeni kupus (možda najznačajnije jelo) i desert beigli, kiflicu od kvasnog tijesta koja sadrži orahe ili mak.


    Za pripremu sva četiri ova jela, potrebno je potrošiti 78,19 eura na sastojke.


    Turska: Inflacija pogađa domaćinstva i praznični stol


    U Turskoj, agregirani podaci nisu dostupni, ali prvo istraživanje pokazuje da će praznični stol za četiri osobe koštati 153,14 eura, što iznosi 38,29 eura po osobi.


    Konačna cifra može izgledati mala u apsolutnom smislu, ali treba napomenuti da je prosječna mjesečna plata u Turskoj manja od 700 eura.


    Što se tiče cijena proizvoda, ćuretina se približava cijeni od 7 eura po kilogramu, janjeći kotleti blizu 15 eura, a kobasice 14,94 eura po kilogramu.


    Tradicionalni desert je, naravno, dominira baklava, čija je cijena ove godine 19,92 eura po kilogramu.

    Možda će vam se svidjeti