Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor, navodi se u prvom nacrtu smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Povećana potrošnja prerađene hrane sa visokim sadržajem soli, šećera i masti je ključni pokretač globalne krize gojaznosti, sa više od milijardu ljudi koji žive sa ovim stanjem i procijenjuje se da je osam miliona ranih smrti svake godine povezano da zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i srčane bolesti, pokazuju podaci SZO, prenio je Euronews.rs
Smjernice SZO preporučuju vladama da sprovedu "interpretativne" oznake koje uključuju nutritivne informacije i objašnjenja o vrsti proizvoda.
Primjer bi bio NutriScore, razvijen u Francuskoj i korišten u brojnim evropskim zemljama, koje rangiraju hranu od A (zelena, koja sadrži esencijalne hranljive materije) do E (crvena, koja sadrži visok nivo dodatih soli, šećera, masti ili kalorija).