Aspartman, zaslađivač koji je potencijalno opasan po zdravlje, prisutan je u više od 6.000 proizvoda.
Nevladina organizacija Foodwatch, francusko udruženje Liga protiv raka i francuska nutricionistička aplikacija Yuka pokrenule su zajedničku peticiju usmjerenu na zabranu aspartama, kontroverznog zaslađivača potencijalno opasnog po zdravlje.
Navedeni cilj ove peticije jeste da se "izvrši pritisak na evropske institucije da zabrane ovaj aditiv a pored toga zahtijeva se i od država članica Eropske unije da djeluju", stoji u zajedničkom saopštenju.
Peticija je raširena u jedanaest evropskih zemalja, od kojih devet EU i dvije koje nisu članice - Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švajcarskoj.
Prema Foodwatchu, aspartam je prisutan u više od 6.000 proizvoda, a posebno u onima koji imaju oznaku "bez šećera", poput određenih gaziranih pića, jogurta s oznakom 0 posto ili žvakaćim gumama. U Francuskoj je odobren 1988., godine a izaziva rasprave o rizicima i mogućem negativnom uticaju na zdravlje.
Godine 2023. Svjetska zdravstvena organizacija klasifikovala ga je kao "moguće kancerogen za ljude".
"Nema razloga da se dopusti da ljudi budu izloženi riziku od raka koji se potpuno može izbjeći" i "tražimo od naših političara koji donose odluke da poduzmu odgovornost i zabrane ga", poziva Philippe Bergerot, predsjednik Lige protiv raka u tom zajedničkom saopštenju za javnost.
Druge studije primjetile su rizike povezane s dijabetesom ili prijevremenim porođajem vezano uz konzumaciju aspartama, prenosi Index.hr.
Taj aditiv, koji se na etiketama može prepoznati po broju E 951, ponovo je 2013. odobrila EFSA, Evropska agencija za sigurnost hrane odgovorna za ocjenjivanje proizvoda na evropskom tržištu hrane.
No Foodwatch, Liga protiv raka i Yuka zabrinuti su zbog "sukoba interesa", ističu u svom saopštenju.
Naime, "gotovo tri četvrtine studija o aspartamu koje EFSA smatra pouzdanima finansirala je ili je pod uticajem (prehrambene) industrije, što dovodi u pitanje vjerodostojnost procjene rizika, a time i odobrenja aspartama" koje je dala ta evropska institucija, prema izvještaju Foodwatcha o aspartamu objavljenom u utorak.
Ova tri subjekta za zaštitu potrošača i zdravlja već su krajem 2019. zajedno pokrenuli kampanju protiv nitritnih soli u hrani zbog njihove uloge u pojavi određenih karcinoma probavnog sistema, koji su rezultirali promjenom recepata kod pojedinih proizvođača.