Iako se to čini nevjerovatnim, najskuplji sir na svijetu nije kravlji ili kozji, već se pravi od magarećeg mlijeka.
Potrebno je 25 litara mlijeka da bi se napravio kilogram sira što objašnjava njegovu cijenu.
Da stvar bude zanimljivija, sir pule se pravi u Srbiji prema tradicionalnom receptu koji se prenosi kroz vijekove, a cijena iznosi najmanje 1.300 evra po kilogramu.
Muža se sprovodi tri puta dnevno, isključivo ručno. S obzirom na to da tokom tog procesa daju samo male količine mlijeka, sir je izuzetno dragocjen.
Magareće mlijeko je specifično jer je bogato vitaminom C, sa sadržajem koji premašuje kravlje mlijeko čak 60 puta, dok ima veoma nizak procenat masti. Cijena za litar je oko 6.000 dinara, odnosno oko 97 KM.
Sir pule se odlikuje mekom mrvičastom teksturom i blago orašastim, slatkastim ukusom.
Proizvodi se u prirodnom rezervatu Zasavice u kojem se gaje magarci i mangulice. Proizvodnja ovog sira je sama po sebi vrlo skupa, te cijena ne čudi, prenosi EUpravo zato.