Loader
Loader
Pronađite nas

"Vječite hemikalije" u vodi za piće širom svijeta

Rak, dijabetes, depresija, novi skrining u domovima zdravlja u RS od 1.januara

    Kako učiniti svoju omiljenu pizzu zdravijom i nutritivnijom

    Pizza (Izvor: Pixabay)
    Euronews.ba/Index.hr
    Objavljeno

    Pizza je jedno od najpopularnijih jela i uglavnom se smatra brzom hranom punom kalorija. Međutim, ona može biti dio uravnotežene prehrane, ali uz nekoliko uslova.

    ADVERTISEMENT

    “Konzumacija kriške pizze uz salatu ili povrće može biti nutritivno prihvatljiva, dok konzumacija cijele pizze s masnim dodacima poput kobasica može imati suprotan učinak”, kaže nutricionistica Lauren Manaker za Eating Well, prenosi Index.hr.


    Pizza sadrži proteine, vitamine B skupine, kalcij i željezo. Povrće kao dodatak povećava unos vlakana, dok podloge od karfiola ili cjelovitih žitarica dodaju dodatnu nutritivnu vrijednost.


    Sir, koji se dodaje pizzi, sadrži kalcij koji je ključan za zdravlje kostiju, te cink i magnezij.

    Ipak, pizza ima nekoliko potencijalnih nedostataka.

    Prvo, često sadrži preko 1000 miligrama natrija po porciji, što je gotovo polovina preporučenog dnevnog unosa.


    Prekomjeran unos natrija može povećati rizik od visokog krvnog pritiska.


    Pizza s rafiniranim ugljikohidratima može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom.


    Također, prekomjerna konzumacija pizze može dovesti do unosa previše kalorija, što može uzrokovati debljanje.


    Učinite pizzu nutritivno bogatijom


    Odaberite tanku koru umjesto debele


    Preskočite punjene kore i umake za umakanje


    Poslužite pizzu uz salatu ili kuhano povrće


    Birajte nemasne proteine poput piletine umjesto prerađenog mesa


    Dodajte povrće ili voće poput ananasa kao dodatke


    Isprobajte koru od karfiola ili slanutka


    Ako volite klasičnu koru, koristite tijesto od cjelovitih žitarica

    Možda će vam se svidjeti