Loader
Loader
Pronađite nas

"Vječite hemikalije" u vodi za piće širom svijeta

FDA autorizovala komercijalizaciju ZYN nikotinskih vrećica u SAD

    Prekomjerno konzumiranje crvenog mesa povezano s povećanim rizikom od demencije i kognitivnog pada

    Ilustracija (Izvor: Pexels)
    Euronews.ba/Euronews.com
    Objavljeno

    Može li konzumiranje velikih količina prerađenog crvenog mesa biti štetno za vaš mozak? Novo istraživanje sugeriše da bi moglo, odnosno da je povezano s povećanim rizikom od demencije i kognitivnog pada.

    ADVERTISEMENT

    Ranija istraživanja već su povezala unos crvenog mesa s povećanim rizikom od bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Za novu studiju, naučnici iz zdravstvenog sistema Mass General Brigham, Univerziteta Harvard i Instituta za tehnologiju Masačusetsa (MIT) u SAD-u analizirali su podatke više hiljada pacijenata u periodu od 1980. do 2018. godine.


    Otkrili su da je kognitivno starenje ubrzano za oko 1.6 godina po prosječnoj porciji prerađenog crvenog mesa, gdje porcija iznosi približno 85 grama, odnosno da su ljudi koji redovno konzumiraju jednu porciju prerađenog crvenog mesa dnevno pokazivali znakove kognitivnog opadanja koji bi se inače očekivali kod nekoga starijeg za 1.6 godina.


    Zamjenom jedne porcije prerađenog mesa orašastim plodovima ili mahunarkama, procjenjeno je da se rizik od demencije smanjuje za 19%, a rizik od kognitivnog pada za 21%.


    Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Neurology.


    "Prehrambene smjernice uglavnom se fokusiraju na smanjenje rizika od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa, dok se kognitivno zdravlje rjeđe razmatra, iako je povezano s tim bolestima", izjavio je Daniel Wang, docent za ishranu na Harvardu i glavni autor studije.


    "Naši rezultati bi trebalo da podstaknu veću pažnju na povezanost između ishrane i zdravlja mozga", dodao je.


    Nova studija uporedila je stope demencije kod grupe ljudi koji su jeli prerađeno crveno meso s onima koji su bili slični prvoj grupi, ali su jeli jednu porciju manje prerađenog crvenog mesa dnevno i jednu porciju više drugih izvora proteina.


    Izvještaj neprofitne organizacije EAT, koja prikuplja naučne dokaze za izradu prehrambenih smjernica i časopis Lancet preporučuju da ljudi ne konzumiraju više od 98 grama crvenog mesa (svinjetina, govedina ili jagnjetina) nedjeljno iz ekoloških i zdravstvenih razloga.


    Možda će vam se svidjeti