Italijanska kuhinja dodana je na UNESCO-ov popis "nematerijalne kulturne baštine" na sastanku Međuvladinog odbora te agencije UN-a u New Delhiju u srijedu, javila je Ansa.
Ovo je prvi put da je nacionalna kuhinja u cijelosti, a ne jedna tradicija ili recept, dobila status svjetske baštine.
Odbor je saopštio da je italijanska kuhinja "kulturna i društvena mješavina kulinarskih tradicija" i "način brige o sebi i drugima, izražavanja ljubavi i ponovnog otkrivanja vlastitih kulturnih korijena, nudeći zajednicama mogućnost da podijele svoju historiju i opišu svijet oko sebe".
Odluka o prihvatanju prijave, koja je bila među 60 iz 56 zemalja koje su bile pod ocjenom, dočekana je dugim aplauzom u sali u kojoj se odbor okupio.
"To je zajednička aktivnost koja naglašava intimnost s hranom, poštovanje sastojaka i zajedničke trenutke za stolom", saopštio je UNESCO.
"Praksa je utemeljena na receptima protiv otpada i prenošenju okusa, vještina i sjećanja kroz generacije. To je sredstvo povezivanja s porodicom i zajednicom, bilo kod kuće, u školama ili putem festivala, ceremonija i društvenih okupljanja. Ljudi svih uzrasta i spolova učestvuju, razmjenjujući recepte, prijedloge i priče, a bake i djedovi često prenose tradicionalna jela svojim unucima", navodi se u saopštenju.
Znanje i vještine vezane za element prenose se i neformalno unutar porodica i formalno u školama i na univerzitetima.
Osim kuhanja, praktičari element vide kao način brige o sebi i drugima, izražavanja ljubavi i ponovnog otkrivanja vlastitih kulturnih korijena.
To zajednicama daje mogućnost da podijele svoju historiju i opišu svijet oko sebe. Također pomaže u očuvanju specifičnih kulturnih izraza, poput jezika i gestova.
"Praksa na taj način potiče socijalnu inkluziju, istovremeno promovirajući dobrobit i nudeći kanal za cjeloživotno, međugeneracijsko učenje. Također jača veze, potiče dijeljenje i promovira osjećaj pripadnosti", stoji u saopćenju, prenosi Ansa.