Nakon što je Dubai čokolada osvojila društvene mreže, pojavile su se i druge verzije popularnog slatkiša. Naime, na TikToku je moguće pronaći niz recepata za Dubai tortu.
Ova verzija Dubai torte se ne peče, a sastojke možete prilagoditi vlastitom ukusu. Primjerice, ne morate nužno koristiti tahini ili ekstrakt od vanilije.
Sastojci za donji sloj su:
400 grama rezanaca za kadaif
dvije kašike rastopljenog maslaca
jedna i po kreme od pistacija
jedna do dvije kašike tahinija
Sastojci za bijeli sloj su:
500 grama krem sira
150 grama kondenzovanog mlijeka
200 mililitara vrhnja za šlag
jedna kašičica ekstrakta vanilije
150 grama kondenzovanog mlijeka
200 mililitara vrhnja za šlag
jedna kašičica ekstrakta vanilije
Sastojci za čokoladni preliv:
80 grama vrhnja za šlag
200 grama mliječne ili tamne čokolade
Priprema:
Za početak usitnite rezance za kadaif pa ga zajedno s maslacem miješajte u tavi dok rezanci ne poprime zlatnu boju i postanu hrskavi. Ostavite da se kratko ohladi pa dodajte kremu od pistacija i tahinija te promiješajte. Smjesu rasporedite po kalupu.
U drugu posudu stavite krem sir i kondenzovano mlijeko. Možete koristiti mascarpone, a možete koristiti i drugim krem sir neutralnog okusa. Umutite sir i mlijeko dok ne postane glatko pa dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Mutite dok ne krema ne postane čvrsta pa prebacite u kalup.
Čokoladni sloj se pravi tako što ćete kratko zagrijati vrhnje za šlag i u to dodati čokoladu. Poklopite i ostavite pet minuta pa miješajte dok smjesa ne postane jednaka. Možete kombinovati mliječnu i tamnu čokoladu. Prelijte preko torte i ostavite u frižider barem šest sati. Desert možete dodatno ukrasiti kremom od pistacija ili čak mljevenim pistacijama.