Šef kuhinje Table 33, Keith Taylor, prisjetio se rada kao 25-godišnji kuhar u L'Aubergeu 1995. godine kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.
Bio je dio tima koji je kuhao za Richarda Holbrookea, glavnog američkog mirovnog pregovarača koji je u to vrijeme bio pomoćnik državnog sekretara za evropske i kanadske poslove, zajedno s nekoliko drugih ključnih igrača poput bosanskog predsjednika Alije Izetbegovića, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Nakon "mirovnih pregovora"
Taylor se prisjetio kako su se spuštali niz Far Hills Avenue u koloni automobila s policijskom pratnjom.
"Poslužili smo u bistrou i ta vrata su bila zatvorena", rekao je Taylor. "Jeli su u privatnoj prostoriji za zabave na spratu, ali svuda okolo je bila Tajna služba, tako da niko nije mogao prići blizu mjesta gdje su bili. Na svakom stepeništu, čak i u kuhinji, bio je agent."
Prije kuhanja, Tajna služba je provjerila njihove lične karte i izvršila provjeru prošlosti.
"Ušli su u kuhinju i imali su pse za traženje bombi koji su sve pretraživali i pretraživali su našu svlačionicu", rekao je Taylor.
Kada je došlo vrijeme za kuhanje, Tajna služba je pomno pratila.
Na jelovniku te večeri bio je bisque od bundeve poslužen u izrezbarenoj zdjeli od tikve, medaljoni od jastoga i goveđi tournedos.
Nije potpuno siguran šta su poslužili za desert, ali misli da je to možda bio njihov ozloglašeni crème brûlée.
"Bilo je uzbudljivo", rekao je Taylor. "Imao sam 25 godina, pa sam shvatio da je to velika stvar. Nekako je još uzbudljivije za mene sada kada su se vratili da to proslave ovdje i da budu dio toga ili barem da budu blizu toga", piše Dayton Daily News.
30 godina kasnije
Parlamentarna skupština NATO-a obilježava 30. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma ovog vikenda u centru Daytona.
Taylor će kuhati za švedsku delegaciju, koja se sastoji od oko 20 ljudi.
"Dao sam im spisak stvari koje bismo mogli uraditi za veliki broj ljudi tokom službe jer ćemo biti otvoreni i za javnost", rekao je Taylor.
Odabrali su pečenog iverka u sosu od paradajza i acqua pazza, preko fettuccina s crnim biberom i bosiljkom, te lisnato tijesto s divljim gljivama.
Osim toga, svaki delegat će dobiti višnju prelivenu čokoladom od Esther Price Candies.
"Željeli su samo komad čokolade i pomislili smo koji je bolji način od Esther Price", rekao je Taylor.
Priznao je da je očekivao da će delegacija odabrati jelo od govedine jer su to posluživali 90-ih.
"Mogu ponovo proživjeti svoju mladost", rekao je Taylor. "Nisam bio siguran hoće li iko ovdje jesti, ali sada barem dolazi švedska hrana, a možda će doći još neko na večeru."
Upoznajte kuhara
Taylor, koji sada živi u Vandaliji, odrastao je u North Daytonu i maturirao je u srednjoj školi Northridge 1989. godine.
Pedesetčetverogodišnji kuhar se prisjetio da je uvijek obraćao pažnju na uslugu i hranu kada bi njegova porodica izašla na večeru.
"Sjećam se kako sam se kao malo dijete rano budio i pokušavao kuhati doručak za roditelje", rekao je Taylor. "Na kraju bih palio stvari i stvarao haos."
"Oni bi otišli u kupovinu namirnica, a ja bih se igrao restorana", rekao je Taylor. "Posluživao bih stolove iako nije bilo nikoga osim možda plišanog medvjedića ili nečeg sličnog."
Do trenutka kada su mu se roditelji vratili kući, već je sa samo 8 godina poslužovao cijelu večeru.
Misli da se njegova strast prema jelu rasplamsala kada je bio hrvač u srednjoj školi.
"Stalno sam gubio kilograme", rekao je Taylor.
Preko 35 godina u ugostiteljstvu
Njegov prvi posao bio je kao raznosač torbi u Stump's Groceryju, gdje je bilo vrijeme kada se nijedan kuhar nije pojavio.
"Zamolili su me da uđem tamo i kuham. Nisam imao pojma šta radim, ali sam ušao kao da je to najbolja stvar ikad", rekao je Taylor. "To je možda bio moj prvi pravi okus kuhanja i usluge."
Oko 17. ili 18. godine počeo je raditi kao perač posuđa u Bombay Bicycle Clubu.
"Gledao bih kuhare i jednostavno bih uživao gledajući ih u akciji i kako bacaju vatrene tave okolo i kako se činilo da se zabavljaju", rekao je Taylor.
Probio se u kuhinju i postao šef kuhinje sa 21 godinom.
Nekoliko godina kasnije, počeo je raditi u kuhinji restorana l'Auberge, praveći salate.
L'Auberge je nekada bio restoran s najvišim ocjenama u Ohiju - 19 godina je imao ocjenu od četiri zvjezdice od strane Mobil Travel Guidea.
"Ušao sam tamo misleći da sam veliki čovjek na kampusu jer sam bio pomoćni kuhar u ovom mjestu. Bio sam menadžer kuhinje", rekao je Taylor. "A onda sam naišao na neke zaista sjajne kuhare."
Tokom tog vremena, pohađao je kulinarske kurseve u Sinclairu i čitao knjige kako bi naučio što više može. Također je provodio vrijeme u Oakwood Clubu učeći kako se režu odreski od bivšeg vlasnika Lancea Stewarta.
Kada se probio do pomoćnog kuhara, radio je direktno pod glavnim kuharom Dieterom Krugom, kojeg je opisao kao svog mentora.
"Samo me je naučio kako da naporno radim", rekao je Taylor. "Bio je kao sedamdesetogodišnjak koji još uvijek radi u kuhinji i kuha naporno, a evo me u pedesetim, još uvijek kuham na vatri. Još uvijek naporno radim. To sam naučio od njega. Nikad nisi prestar."
Taylor je završio karijeru u l'Aubergeu kao izvršni sous chef.
Nastavio je raditi u kantri klubovima i Schuster Centru prije nego što je 2007. godine otvorio vlastiti restoran, Savona Restaurant and Wine Bar u Centervilleu.
"Veliko je uzbuđenje posjedovati vlastiti restoran. To je cilj koji mnogi kuhari žele ostvariti i drago mi je što sam to uspio u kasnim tridesetim", rekao je Taylor. "Zabavno je biti svoj šef, ali lijepo je pustiti druge ljude da brinu o tvojoj plati. Obično sam se fokusirao samo na plaćanje računa i osiguravanje da osoblje bude plaćeno."
Prije nego što se pridružio Table 33, Taylor je radio kao direktor hrane i pića u Nutter Centru Univerziteta Wright State.
Prvobitno je planirao biti konsultant kuhara u Table 33, ali vlasnik Charlie Carroll "me je nagovorio da se vratim u igru".
Table 33 je otvoren tokom NATO-a
Table 33 je otvoren na adresi 45 W. Fourth St. u Dayton Arcadeu s normalnim radnim vremenom tokom NATO-a. Restoran je otvoren od 9:00 do ponoći petkom i subotom, a od 9:00 do 15:00 u nedjelju.
Za one koji nisu bili u Table 33, Taylor preporučuje pola amiške piletine, ljetnu hrskavu salatu, tartar odrezak od wagyua ili dagnje P.E.I.
Svi deserti se prave u kućnoj radinosti, uključujući cheesecake, sezonski creme brulee i Valrhona čokoladnu tortu bez brašna.
Carroll je rekao da je prodaja u srijedu pala za oko 25%.
"Nije tako loše kao što smo mislili da bi moglo biti", rekao je Carroll.
U četvrtak navečer, restoran je imao 18 otkazanih rezervacija. Carroll je rekao da ne zna zašto su otkazali, ali se boji da se ljudi plaše da dolaze u centar grada.
"Četvrta ulica je prva ulica koja nije unutar sigurnosne barijere", rekao je Carroll. "Mi smo mislili da je, budući da ću morati platiti svojim ljudima bez obzira na sve ili ću ih izgubiti... nešto novca, bilo da je to 25% ili 50% onoga što smo zarađivali,... bolje nego ništa."
Taylor je rekao da je prisustvo NATO-a u gradu "velika stvar za Dayton".
"Ljudi moraju doći. Još smo ovdje. Još uvijek idemo", rekao je Taylor. "Moraju biti blizu nečega od ovog značaja jer se ovo vjerovatno nikada više neće ponoviti, barem ne za našeg života."