Loader
Loader
Pronađite nas

"Vječite hemikalije" u vodi za piće širom svijeta

Koja hrana povoljno djeluje na gušteraču: Šta jesti kod pankreatitisa

    Ova je biljka najjači antibiotik prirode: Čuva srce i reguliše šećer u krvi

    Ilustracija: Pexels
    Euronews.ba/Agencije
    Objavljeno

    Ova višenamenska biljka dostupna je u svježem, sušenom ili obliku ulja, nudeći raznolike zdravstvene koristi.

    ADVERTISEMENT

    Žalfija je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa. Od nje se koristi isključivo list, a najlekovitiji list se dobija kad žalfija počne da cvjeta.


    Izuzetno je zdrava


    Bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine K, B6, C, E, kao i gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, cink i bakar. Takođe sadrži antioksidanse poput kofeinske kiseline, hlorogenske kiseline i rozmarinske kiseline, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.

    Žalfija obiluje polifenolima, sa više od 160 različitih polifenolnih jedinjenja, koji jačaju imuni sistem i štite organizam od slobodnih radikala. Istraživanja sugerišu da ovi polifenoli imaju antiinflamatorna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.


    Osim toga, tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i regulaciju nivoa šećera u krvi.

    Uključivanje žalfije u ishranu može se postići na različite načine, od dodavanja u supe i variva do korišćenja u marinadi i sosu.

    Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospješuje izbacivanje sluzi.

    Pored toga, žalfija je efikasna kod dijareje, bolova i grčeva u želucu.

    Također, može da utiče na liječenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.


    Možda će vam se svidjeti