Đumbir je jedan od najranije otkrivenih biljnih lijekova u ljudskoj historiji, a ako se još dvoumite oko njegove upotrebe u kuhinji, u nastavku vam donosimo razloge zašto svoje navike trebate promijeniti.
Ova biljka potiče metabolizam i stimulira moždanu aktivnost, te liječi: kašalj, prehladu, suhoću grla, vrtoglavicu, migrenu, proljev i opstipaciju, upalu zglobova kao i astmu, koleru, čak i anoreksiju.
Krem supa od đumbira i mrkve
Sastojci: 500 g mrkve, 1 kašičica naribanog đumbirova korijena, 750 ml vode, 2 povrtne kocke, 200 ml mlijeka, 20 g pinjola, 1 kašika maslinova ulja i mljeveni crni biber.
Priprema: Mrkvu očistite, narežite na tanke kolutiće i stavite u vrelu vodu.
Zatim dodajte povrtne kocke i đumbir pa kuhajte oko 15 minuta.
Maknite s vatre i kuhano povrće zajedno s tečnosti propasirajte, dodajte mlijeko i pustite da sve lagano provri. Na kraju dodajte maslinovo ulje i pinjole koje ste kratko ispekli. Umjesto pinjola možete koristiti i listiće badema.
Đumbir piletina s rezancima
Sastojci: 350 g filea pilećeg zabatka, 1 tikvica, 1 manji patlidžan, 2,5 cm svježeg korijena đumbira, 3 mlada luka, 1 kašičica thai zelene curry paste, 200 ml kokosova mlijeka, 1 kocka za supu od piletine, 200 ml vode, 250 g rezanaca od jaja, 1 kašičica limunova soka, sol, biber i malo ulja.
Priprema: Narežite piletinu na komadiće. Narežite tikvice na pola i zatim ih narežite na komadiće. I patlidžan narežite na sličnu veličinu. Nasjeckajte mladi luk. Naribajte đumbir.
Zagrijte ulje u woku, te pržite piletinu na srednjoj temperaturi. Dodajte sjeckani mladi luk, i đumbir, pirjajte tri minute i često miješajte. Posolite. Na to dodajte tikvice i patlidžan, malo popržite, pa onda dodajte kocku za supu, vodu i kokosovo mlijeko, te zelenu curry pastu. Poklopite i krčkajte oko 10 minuta. Za to vrijeme skuhajte posebno rezance u slanoj vodi.
Kad su piletina i povrće gotovi, umiješajte kuhane rezance i sve dobro promiješajte. Začinite limunovim sokom na kraju.
Đumbir kolačići
Sastojci: 150 g čokalade s komadićima narandže, 100 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 1 jaje, 220 g brašna + prašak za pecivo, malo soli i 25 g đumbira.
Priprema: Pomiješati ovim redom: maslac, šećer, jaje, brašno, đumbir, sitno isjeckana čokolada. Ostaviti u frižider 30-40 min.Oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i peći na 180 C 10 min. Ostaviti malo veći razmak između keksića jer dosta narastu prilikom pečenja.
Miris đumbira će mnoge asocirati na azijsku kuhinju. Za to postoji dobar razlog, đumbir je jedna od najzastupljenijih namirnica u indijskoj i većini ostalih azijskih kuhinja.