Majstori pizze iz cijelog svijeta učestvovali su na 8. međunarodnom prvenstvu u pizzi, koje je održano u bugarskoj prijestolnici Sofiji, javlja Anadolu.
Događaj u izložbenom centru "Inter Expo Center" (IEC), posjetili su mnogi kuhari iz Bugarske, Italije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i drugih zemalja.
Komisija je detaljno pratila rad majstora pizze, od izrade tijesta do pečenja. Žiri je bodovao učinak na osnovu okusa i kvaliteta.
Profesionalni kuhari koji su učestvovali takmičili su se kako bi dokazali svoje vještine pripremajući pizze za samo 12 minuta, koje su zatim poslužili članovima žirija.
Kuhar turskog porijekla Iljaz Dilsizov, koji vodi restoran u bugarskom gradu Loveču, rekao je za Anadolu da se "dobra pizza pravi s ljubavlju, zanatom i kvalitetnim sastojcima."
Rekao je da je počeo praviti pizze prije 14 godina kao hobi i da već tri godine vodi restoran.
"Ne možete napraviti dobru pizzu s lošim sastojcima. Prvo, morate pronaći pravo, visokokvalitetno brašno. Kvalitet vode koja se koristi za pizzu je također važan. Pravi majstor koristi samo kvalitetne proizvode, dokazane godinama", rekao je.
Dilsizov je dodao da koristi samo lokalne proizvode.
"Posjećujem farme jednu po jednu kako bih odabrao sastojke. U pizzi koju sam ovdje predstavio koristio sam sušenu teletinu i kačkavalj s crnim suhim šljivama - jedinstven proizvod koji se ne nalazi nigdje drugdje u svijetu."
Mnogi kuhari turskog porijekla iz Bugarske učestvovali su na prvenstvu.
Kenan Bilal, majstor pizze iz grada Veliki Preslav u regiji Šumen na sjeveroistoku Bugarske, rekao je da već 15 godina pravi pizzu i da mu je ovo treći put da učestvuje na prvenstvu.
Pripremio je tradicionalnu pizzu "parma" i rekao da će u sljedećem dijelu takmičenja kuhati i poznatu "napuljsku" pizzu.
"Pizza može imati mnogo vrsta, ali moja omiljena ostaje svjetski klasik 'margarita'. Obično se priprema samo s brašnom, vodom, soli, paradajzom, mozzarellom, bosiljkom i maslinovim uljem - i smatra se klasikom i u Italiji i širom svijeta", rekao je Bilal.
Dodao je da Međunarodno prvenstvo u pizzi, koje se osmu godinu održava u Sofiji, okuplja majstore iz različitih zemalja.
"Tokom ovog događaja uvijek naučimo nešto novo, razmijenimo kreativne ideje i napredujemo u svojoj profesiji", rekao je.
Prvenstvo, koje je trajalo dva dana u IEC-u, završeno je dodjelom nagrada i priznanja učesnicima.