Loader

Loader
Pronađite nas

Australija: Žena ispustila mobitel između dvije stijene, pa provela naglavačke sedam sati pokušavajući da ga dohvati

Spektakularni prizori na Aljasci: Sjeverna svjetlost oduzima dah

    Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o smanjenju gubitka hrane i bacanja hrane

    Ilustracija (Izvor: Pexels)
    FENA
    Objavljeno

    Samo u Europskoj uniji godišnje se baci više od 58 milijuna tona hrane, što je otprilike 131 kg po stanovniku, a tržišna vrijednost procjenjuje se na 132 milijarde eura, objavila je u ponedjeljak Agencija za sigurnost hrane BiH, povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o smanjenju gubitka hrane i bacanja hrane.

    ADVERTISEMENT

    - Rasipanje hrane je problem našeg društva. Oko 10% hrane koja je dostupna potrošačima u EU bude bačena. Istovremeno, više od 37 milijuna ljudi u EU ne može priuštiti kvalitetan obrok svakog drugog dana. Rasipanje hrane također predstavlja nepotrebno opterećenje za životnu sredinu i ograničene prirodne resurse, kao što su korištenje zemljišta i vode - izjavila je Cristina Lisetchi, službenica za politiku Europske komisije.


    Više od polovine ukupnog otpada od hrane (54% ili 70 kg po stanovniku) u 2021. godini u Europskoj uniji nastalo je u kućanstvima.

    Otprilike 16% otpada nastaje u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima te u maloprodajnim objektima poput supermarketa i trgovina. Ostatak otpada nastaje tijekom proizvodnje.


    EU se obvezala da će pomoći prepoloviti globalno bacanje hrane na maloprodajnoj i potrošačkoj razini do 2030. godine te smanjiti gubitke hrane duž lanca proizvodnje i opskrbe hranom.


    Kako smanjiti bacanje hrane?


    Iz Agencije ističu da svi imaju ulogu u sprječavanju i smanjenju bacanja hrane, uključujući poljoprivrednike, proizvođače hrane, trgovce na malo, radnike u ugostiteljskom sektoru i potrošače.


    Kod kuće, pojedinci mogu poduzeti jednostavne, ali učinkovite mjere, kao što su planiranje obroka, korištenje ostataka, pravilno skladištenje svježe i kuhane hrane i pravljenje razlike između znanstveno utemeljenih oznaka datuma „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do” navedenih na deklaraciji hrane.


    Slično tome, savjesne kupovne navike, kao što je priprema popisa za kupovinu i kupovina samo onoga što je potrebno, mogu pomoći u smanjenju bacanja hrane, navode iz Agencije i dodaju da se hrana može donirati onima kojima je potrebna putem maloprodajnih objekata i dobrotvornih organizacija.


    Možda će vam se svidjeti