Loader
Loader
Pronađite nas

Australija: Žena ispustila mobitel između dvije stijene, pa provela naglavačke sedam sati pokušavajući da ga dohvati

S dvije godine postao najmlađi član Mense: Mali Britanac uveliko čita, sad prelazi na Morzeovu azbuku

    Kolut italijanskog sira iz 20. vijeka oborio rekord za najstariji parmezan

    Sir (Izvor: Nazionale del Parmigiano Reggiano)
    Euronews.ba
    Objavljeno

    Kolut sira Parmigiano Reggiano proslavljen je kao "autentični dragulj prirode" nakon što je postavio rekord dugovječnosti parmezana.

    ADVERTISEMENT

    Kolo od 36 kg, još uvijek jestivo, bilo je jedno od posljednjih koje su 1998. godine napravili Romano Camorani i njegova supruga Silvia u svojoj mljekari u Povigliu, malom gradu u sjevernoj italijanskoj regiji Emilia-Romagna.


    Parmezan, čija se vrijednost procjenjuje na više od 20.000 eura (16.880 funti), konačno je otvoren i degustiran u nedjelju u dobi od 27 godina i tri mjeseca, čime je oboren prethodni rekord od 21 godine.


    "Miris i okus bili su izvan ovog svijeta", rekao je Camorani, dodajući da se i dalje "s ljubavlju" brinuo o kolutu dok je stario, uprkos tome što više ne proizvodi sir.


    Parmigiano Reggiano ima status zaštićene oznake porijekla EU, što znači da se može proizvoditi samo u italijanskim provincijama Reggio Emilia, Parma, Modena, Mantova i Bologna.


    Napravljen od kravljeg mlijeka, soli i životinjskog sirila, sir obično sazrijeva za 12 do 36 mjeseci, a produženo sazrijevanje se dešava samo u izuzetnim slučajevima.


    Što je kolut parmezana veći, veća je vjerovatnoća da će duže sazrijevati. Sir također mora sadržavati odgovarajuću količinu masti, proteina i soli kako bi trajao duže. Što parmezan duže sazrijeva, to je njegov okus intenzivniji.


    Na proizvođaču sira je da odluči koliko dugo želi da proces sazrijevanja traje i kada će ga otvoriti. Dugo odležani parmezan zatim kuša panel iz konzorcija Parmigiano Reggiano i smatra se autentičnim samo ako se ocijeni kao jestiv i u skladu sa standardima, što je bio Camoranijev rekordni kolut.


    Nicola Bertinelli, predsjednik konzorcija Parmigiano Reggiano, rekao je da otvaranje Camoranijevog točka označava "izvanredan trenutak".


    "Jer pokazuje kako ovaj proizvod može ostati nevjerovatan tokom vremena bez upotrebe konzervansa", dodao je. "To je autentični dragulj prirode."


    Oko 7 kg Camoranijevog sira pojedeno je uz prelive balzamiko sirćeta tokom ceremonije rezanja u Acetaia Razzoli, porodičnom proizvođaču balzamiko sirćeta koji je osnovao Giuliano Razzoli, bivši olimpijski prvak u skijanju.


    Osim prave kombinacije sastojaka, Camorani vjeruje da je dugovječnost točka posljedica njegovog "ljubavnog bavljenja" sirom kao što bi se brinuo o djetetu. "Mislim da je mogao trajati čak i 30 godina", rekao je.


    Ali sada mora odlučiti šta će s njim.


    Sir (Izvor: Nazionale del Parmigiano Reggiano)


    Prethodni rekordni Parmigiano Reggiano, proizveden 2000. godine u mljekari u vlasništvu pokojnog proizvođača sira Eria Bertanija, prodan je na aukciji u dobrotvorne svrhe.


    "Neki ljudi su rekli da bih ga trebao staviti na japansko tržište", rekao je Camorani. "Ali želim da ostane lokalno."


    Ako neko želi kupiti cijeli preostali sir, može, iako će se najvjerovatnije prodavati u komadima. Kupci mogu naručiti sir i preuzeti ga od Romana ili ga dobiti dostavu.


    Parmigiano Reggiano promovira Nazionale del Parmigiano Reggiano, udruženje povezano s konzorcijem koje podržava svoje članove u takmičenjima sira širom svijeta, uključujući i predstojeće međunarodne nagrade za sir i mliječne proizvode u Velikoj Britaniji.


    Cilj udruženja je oboriti 28-godišnji rekord koji je 2013. godine postavio američki cheddar sir. Gabriele Arlotti, glasnogovornik udruženja, rekao je da već postoji kandidat za Parmigiano Reggiano, iako se njegova lokacija još uvijek ne zna, piše Guardian.

    Možda će vam se svidjeti