Piškote, kafa i kakao, poznata asocijacija? Naravno na najpoznatiji italijanski kolač tiramisu. Ova čuvena italijanska poslastica u svijetu je poznata i pod nazivima “Tuscan Trifle” i “Zuppa Inglese”.
Sama riječ "Tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me".
Tradicionalni tiramisu je desert koji podsjeća na puding – obično se sastoji od patišpanja ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone koji je ušao u modu.
Evo i zanimljivih teorija o istoriji ove poslastice. Dezert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni koja se nalazi u regionu Toskana, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posjete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je ponio u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom vijeku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umjetnika koji su živjeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gdje je njegova popularnost još više porasla, piše Foodbook.me.
Tiramisu, istorija jedne slastice
Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi sjeverozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osvježi u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime. Drugi izvori tvrde da je tvorac ove fantastične poslastice ipak Roberto Linguanotto koji je bio i vlasnik restorana “Le Beccherie”. Ono što se zna zasigurno je da se prvi recepti pod nazivom “Tiramisu” pominju tek od 1960 godine. Kad je riječ o Americi, ovaj kolač stekao je početnu popularnost u San Francisku a kasnije je postao popularan i u cijeloj zemlji. U julu 2017 godine, Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo je zvanično upisalo Tiramisu na listu tradicionalnih proizvoda regiona Friuli - Venezia - Giulia.
Romantična Siena i Toscana, mjesto gdje je sve počelo….
Tiramisu je osvježavajuća talijanska poslastica, a istoričari gastronomije ne mogu se složiti potiče li iz Siene ili Trevisa. Ako ga nikada niste probali, onda probajte zamisliti da jedete vrlo laganu, slatku i osvježavajuću kremu, povrh piškota omekšanih jakom kafom i rumom.
Za uobičajan recept potrebni sastojci su:
3 žumanjka
1 jaje
200 g šećera u prahu
15 g vanilin šećera
2 dl slatkog vrhnja
500 g sira mascarpone
1 žličica limunovog soka
1 učvršćivač za tučeno vrhnje
200 g piškota
200 ml crne kave
2 žlice ruma
kakao u prahu