Nizozemska kompanija "Mosa Meat" podnijela je zahtjev za prodaju svoje laboratorijski uzgojene goveđe masti u Evropskoj uniji, tvrdeći da bi to moglo biti revolucionarno za poboljšanje ukusa biljnih proizvoda za ljubitelje mesa.
Laboratorijski uzgojeno meso, poznato i kao kultivisano ili meso iz ćelija, proizvodi se od pravih životinjskih ćelija koje se uzgajaju u hranjivom okruženju. Ove ćelije rastu u mišiće, masnoće i vezivna tkiva, oponašajući sastav tradicionalnog mesa.
Generalni direktor pve kompanije Maarten Bosch razumije poteškoće u pronalaženju zadovoljavajućeg biljnog burgera.
"Oni su u redu, ali nisu prava stvar, nedostaje mast", rekao je Bosch za Euractiv.
Kompanija je više od deset godina fokusirana na proizvodnju burgera bez mesa uzgojenog na tradicionalan način, ali još nije stigla do tog cilja. Zbog toga smatraju da je prodaja pojedinačnih sastojaka obećavajuća i da znači korakom naprijed. Saopštili su da se laboratorijski uzgojena mast može proizvesti po razumnoj cijeni.
Nadaju se da će ovaj sastojak učiniti biljne opcije privlačnijima, čak i skepticima. Prije nego što se bude mogla plasirati na tržište, Evropska komisija i evropska Agencija za sigurnost hrane (EFSA) procijeniće zahtjev "Mosa Meat-a", što bi moglo potrajati oko 18 mjeseci.
Njihov zahtjev je tek drugi pokušaj uvođenja kultivisanog mesa u EU. Prošle godine, jedna francuska kompanija podnijela je zahtjev za prodaju proizvoda sličnog foie grasu (guščja jetra) bez prisilnog hranjenja gusaka. Očekivano, farmeri i pojedini političari su se usprotivili.
Još ranije, ministri iz Francuske, Italije i Austrije pozvali su na strože regulative za laboratorijski uzgojenu hranu.
Bosch je, međutim, bio odlučan da odgovori na ove zabrinutosti, rekavši da laboratorijski uzgojeni proizvodi nisu namijenjeni istiskivanju farmera s tržišta, te da ima prostora za sve.
"U nekim zemljama nas politički pokušavaju predstaviti kao neprijatelja", rekao je, odbacujući svaku prijetnju evropskoj "tradiciji hrane".
"Trenutno smo na granici onoga što planeta može podnijeti," dodao je Bosch, ističući da je smanjenje oslanjanja na tradicionalne životinjske proizvode ključno ne samo za borbu protiv klimatskih promjena, nego i za dugoročnu sigurnost hrane.
Dok EU vodi rasprave, proizvodi od laboratorijski uzgojenog mesa već su dobili odobrenje u drugim dijelovima svijeta.
Singapur je prednjačio 2020. godine s laboratorijski uzgojenom piletinom, koja sadrži samo 3% mesa uzgojenog u laboratoriju, dok ostatak čine biljni sastojci. SAD je slijedio odobrenje sa sličnim proizvodima, a prošle godine Izrael je odobrio prvo kultivisano goveđe meso.
Međutim, proizvodnja ostaje ograničena zbog visokih troškova i smanjenih ulaganja, koja su praktično presušila 2024. godine.
Zapravo, "Mosa Meat" je jedna od rijetkih kompanija koja još uvijek privlači značajna sredstva. U 2024. godini kompanija je osigurala 40 miliona evra za povećanje proizvodnje, smanjenje troškova i pripremu za evropsko tržište. Bosch je priznao opadajuće interesovanje investitora za kultivisano meso, jer je prehrambena inovacija izgubila zamah u posljednjoj deceniji.