Loader

Loader
Pronađite nas

Mali budžet i velika očekivanja: Sjeverna Koreja bizarnim oglasom pokušava da privuče posjetioce iz Rusije

Magični izlazak sunca nad maglovitim Istanbulom

    Od vinove loze do pogleda: Otkrijte najbolje vinske regije Turske

    Vino (Izvor: GoTürkiye)
    Euronews.com/Euronews.ba
    Objavljeno

    Od Trakije do Kapadokije, sada je savršeno vrijeme da probate neka od turskih vina.

    ADVERTISEMENT

    Turska vinska scena doživljava trenutak. Od suncem okupanih vinograda Trakije do vulkanskog tla Kapadokije, nikada nije bilo bolje vrijeme za uživanje u najboljim terroarima zemlje. Ovo su neke od najboljih regija za svakoga ko želi da se opusti uz čašu bogatog crnog ili svježeg bijelog vina u nekim od najslikovitijih krajolika zemlje.


    Urla


    Za klasičan mediteranski vinski bijeg, Urla je pravi izbor. Samo sat vremena vožnje od Izmira, ova obalna regija ima tradiciju proizvodnje vina koja seže hiljadama godina unazad. Danas je u prvom planu turskog vinskog pokreta, sa strastvenim vinarima koji oživljavaju starinske sorte grožđa i eksperimentišu sa inovativnim mješavinama.


    Urla, Turska (Izvor: Profimedia)


    Vinarija Urla je zvijezda regije, poznata po svojim elegantnim vinima vođenim terroirom. Njihova baršunasta mješavina Nero d'Avola i Urla Karası ističe se svojim tamnim voćnim i začinskim notama. Još jedna stvar koju morate posjetiti je vinarija USCA, porodični vinograd koji se fokusira na prirodne tehnike proizvodnje vina. Ležerno popodne ovdje, uživajući u obilju vina na njihovoj sunčanoj terasi, savršeno dočarava opušteni duh egejske obale. Obje su dio Urla vinske rute (Urla Bağ Yolu), koja uključuje ukupno 10 lokalnih vinarija, a sve su udaljene manje od sat vremena vožnje jedna od druge.


    Urla ima snažnu kulinarsku kulturu, s mnoštvom iskustava uparivanja hrane i vina i restoranima s namirnicama direktno iz farme koji pomažu posjetiteljima da maksimalno iskoriste okuse regije. Teruar Urla i OD Urla, nagrađeni Michelinovom zvjezdicom, odlične su opcije za finu večeru s prekrasno usklađenim vinima.


    Posjetitelji Urle mogu istražiti šarmantni primorski grad Alaçatı, posjetiti drevni grad Erythrai ili se opustiti na netaknutim plažama Çeşmea.


    Trakija


    Ako tražite kolijevku turskog vinarstva, uputite se u Istočnu Trakiju. Ova regija proizvodi vino više od 6.000 godina, što je čini jednim od najstarijih vinogradarskih područja na svijetu. Danas je dom butičnih vinarija koje redefiniraju industriju visokokvalitetnom proizvodnjom u malim serijama.


    Vino (Izvor: GoTürkiye)


    Mnoge vinarije u Trakiji udaljene su samo nekoliko sati vožnje od Istanbula, što olakšava jednodnevni izlet u vinograd ili noćenje u jednom od butičnih hotela vinarija u regiji.


    Zaustavljanje u vinogradima Arcadia u Kırklareliju nudi okus modernog turskog vina s naglaskom na tradiciju. Ovo porodično imanje proizvodi mješavine Cabernet Sauvignona i Merlota koje pokazuju sposobnost regije da proizvodi hrabra, strukturirana crvena vina. U međuvremenu, vinarija Chamlija stekla je međunarodno priznanje za svoje grožđe Papazkarası, sortu koja je istovremeno elegantna i jedinstveno tračka. Najbolji način da doživite regiju? Pratite Trakijski vinski put, uređenu stazu koja vodi posjetitelje kroz slikovite vinograde, podrume i šarmantne restorane koji nude hranu direktno sa farme.


    Dok ste u Trakiji, možete iskoristiti priliku da istražite historijski grad Edirne, posjetite džamiju Selimiye i uživate u degustaciji regionalnih delicija u tradicionalnim restoranima. Sudžuk (sušena kobasica) i lokalni sirevi se prekrasno slažu s tračkim vinima.


    Kapadokija


    Kapadokija, poznata uglavnom po svojim nestvarnim kamenim formacijama, također je glavna destinacija za ljubitelje vina. Vulkansko tlo regije i klima na velikim nadmorskim visinama stvaraju savršene uvjete za autohtone sorte grožđa poput Kalecik Karası i Öküzgözü. Jedna od istaknutih stanica je vinarija Turasan, jedan od najstarijih i najuglednijih proizvođača vina u Turskoj.


    Kapadokija (Izvor: AP Photo/Emrah Gurel)



    Posjeta ovdje uključuje obilazak njihovih podruma uklesanih u stijene i degustacije njihovih nagrađivanih crnih i svježih bijelih vina s mineralnim okusom. Druge značajne vinarije koje možete dodati u svoj itinerar su vinarija Kocabağ, porodični objekt koji besprijekorno spaja tradicionalne metode s modernim tehnikama, i Vinolus, pionirski, održivi brend vina koji proizvodi fantastično bijelo vino Narince, kao i vrhunski asortiman crnih i roze vina.


    Bez obzira da li pijuckate baršunasti Boğazkere ili osvježavajući Emir, vina Kapadokije savršeno se slažu s njenom obilnom lokalnom kuhinjom.


    Iza vinograda, posjetioci mogu da se voze balonom na vrući vazduh pri izlasku sunca, istraže podzemne gradove Derinkuyu i Kaymaklı ili da planinare kroz doline koje oduzimaju dah.


    Denizli


    Denizli možda nije prvo mjesto koje vam padne na pamet kada pomislite na vino, ali ova jugozapadna provincija brzo dobija na priznanju. Regija ima koristi od mješavine mediteranske i kontinentalne klime, što vinarima omogućava uzgoj raznolike palete grožđa.


    Kavaklıdere, jedna od najvećih i najstarijih vinarija u Turskoj, ima snažno prisustvo u Denizliju, proizvodeći sve od robusnih crnih vina do delikatnih rozea. U međuvremenu, butik proizvođači poput vinarije Likya zagovaraju lokalne sorte poput Sultaniye, hrskavog bijelog grožđa koje uspijeva u tlima bogatim krečnjakom u regiji.


    Najbolji način da doživite procvat vinske scene Denizlija je jednodnevni izlet iz Pamukkale, poznatih termalnih izvora, i uravnotežite degustacije vina kupanjem u drevnim travertinskim terasama. Alternativno, Ruta vinograda Çal nudi slikovito putovanje kroz četiri butik vinarije u regiji.


    Dok ste u regiji, ne propustite posjetu drevnom gradu Hijerapolisu, ruševinama Laodikeje ili šarenom jezeru Salda.


    Elazig


    Za one koji žele dublje zaroniti u autohtone sorte grožđa Turske, Elazig je nezaobilazno mjesto. Smješten u istočnoj Anatoliji, ovaj region je rodno mjesto Öküzgözüa, jednog od najpoznatijih crvenih grožđa u zemlji.


    Poznat po svojoj živahnoj kiselosti i jarko crvenom voćnom okusu, Öküzgözü uspijeva u kontinentalnoj klimi Elaziga, gdje vruća ljeta i hladne zime doprinose jedinstvenom karakteru grožđa.


    Etikete Pendore i Buzbag iz Kavaklıderea pomogle su da vina iz Elaziga steknu nacionalni i međunarodni ugled, ali i manje butičke vinarije ostavljaju svoj trag.


    Dok ste u Elazigu, istražite drevni dvorac Harput, krenite na izlet brodom po jezeru Keban ili otkrijte mističnu ljepotu pećine Buzluk.

    Možda će vam se svidjeti