Na poljoprivrednom gazdinstvu "Dunjica" u Donjoj Piskavci nedaleko od Banjaluke, danas su upriličeni "Peti dani organske proizvodnje Republike Srpske 2025" u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Privredne komore RS i Sistema organske kontrole iz Subotice. Organska proizvodnja, udruživanje, plasman na tržište i promocija samo su neke od teme o kojima su danas govorili ovi proizovđači.
Od svježih paprika, paradajza i krastavaca do mladog sira i pšeničnog brašna. Na ovom stolu sve je organsko. Milovan Matić proizovđač je organske kupine iz Gradiške, od koje proizvodi kupinovo vino kao i matični sok. Kilogram trenutno košta 12 KM, iako bi zbog uloženog truda, ističe, cijena trebala da bude i viša. Cijena organske kupine na tržištu je identična cijeni konvencionalne kupine.
"Potražnja je ogromna. Pošto mi isporučujemo svaki dan kupinu, ne možemo da zadovoljimo kapacitete. Ovo je jedan poziv svim onim proizvođačima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju da uđu u organsku proizvodnju, da nas nazovu, da nas kontaktiraju da bi mogli da damo neke savjete jer samo ako uspijemo da tu ponudu povećamo, da ćemo moći mnogo bolje da pariramo i na našem tržištu, a i da izađemo u inostranstvo", rekao je Milovan Matić, predsjednik Nacionalne asocijacije organskih proizvođača.
Jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju, kaže Matić, je neprepoznavanje organskih proizvoda od otkupljivača. U Republici Srpskoj trenutno je registrovano više od stotinu ovakvih proizvođača. Resorno ministarstvo prošle godine isplatilo je milion i 600.000 KM podsticaja.
"Od ove godine uveli smo da svako ko ima registrovan jedan organski proizvod završen, može dobiti 400 KM, ako ima dva i više može dobiti 1.000 KM i to jedan podsticaj svima da svoje proizvode krenemo da finaliziramo, da im dodamo vrijednost, da postanu rentabilniji da imamo bolju ponudu", poručio je Goran Bursać, pomoćnik ministra.
Među prvima, organskom proizvodnjom u Republici Srpskoj počela je da se bavi Biljana Keserović. Na svom imanju danas je ugostila i druge proizvođače, kako bi razmijenili znanje i iskustva. Pod ovim plastenicima uzgaja sezonsko povrće i jagode. Ove sezone kreće i sa uzgojem borovnice dok je obustavila proizvodnju breskvi.
"Pozivam sve mlade ljude da se priključe, to ništa nije teško. Isplativo možda i nije jer naše građanstvo nema ni finansijsku kupovnu moć ali to je nešto u šta trebamo svi ući da nam na tržištu bude više proizvoda. Ne moramo samo gledati kolika je zarada, naravno, to je prvo ali da vidimo malo zdravstvene svrhe, da se djeca zdravije hrane, da ljudi shvate i vide da je to moguće da ne moramo da se trujemo, da prskamo i ono što je nepotrebno", navela je Biljana Keserović, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva "Dunjica".
Pored plastenika u ovom gazdinstvu nalaze se i voćnjaci. Sve je podređeno orgnaskoj proizvodnji.
Na ovom imanju dva hektara zemlje nalaze se pod kruškama i jabukama. One su nešpricane, odnsno netretirane, tako da čim ovu jabuku uberete, možete i da je jedete.
Organski prozivođači saglasni su u jednom, da svi oni mladi koji žele da ostanu na selu i bave se organskom proizvodnjom, imaju mogućnost da ostvare uspjeh. Samo je potrebno da se odvaže i odluče na to.