Loader
Loader
Pronađite nas

Australija: Žena ispustila mobitel između dvije stijene, pa provela naglavačke sedam sati pokušavajući da ga dohvati

Zarobljeni astronauti prvi put u zajedničkoj šetnji svemirom

    Nacionalni dan kroasana: Kako je evoluiralo slavno francusko pecivo?

    Kroasan (Izvor: Pixabay)
    Euronews.ba
    Objavljeno

    Od cronuts-a do crookies-a, kroasan je pokrenuo doba trendova u ishrani na društvenim mrežama dok je ostao ikona francuske kulture i kuhinje.

    ADVERTISEMENT

    Nema boljeg načina da započnete dan nego sa kroasanom, mekanim ali hrskavim tijestom


    I dok nikome nije potreban izgovor da ga pojede, danas je slučajno Dan nacionalnog kroasana, prilika da se proslavi skromno pecivo u obliku polumjeseca i njegova istorija koja datira sve do 13. vijeka.


    Bilo da su punjeni šunkom i sirom, ili ganacheom od tamne čokolade - kao što ih Meryl Streep pravi u It's Complicated , oni su glavna jela francuske kuhinje, dočaravaju slike lijenih jutara ispred pariskih kafića, ispijanja kafe i razmišljanja o Kamiju.


    Tokom posljednje decenije, njihova svestranost u kombinaciji s porastom trendova u ishrani na društvenim mrežama dovela do “frankenštajniranja” u razne vrste amerikanizovanih hibrida, uglavnom cronut (kroasan x krofna) i nedavno crookie (kroasan x tijesto za kolače).


    Iako su kroasani postali sinonim za francusku kulturu, oni su zapravo nastali u Beču u Austriji kao stil viennoiserie peciva pod nazivom kipferl.


    Kroasan (Izvor Pixabay)


    Obično punjeni orašastim plodovima i različitih veličina, Kipferl su gušći od tradicionalnih kroasana. Upravo je razvoj kvasnog laminiranog tijesta doveo do peciva kakvog ga danas poznajemo, prvog dokumentovanog francuskog recepta pekara po imenu Sylvain Claudius Goy 1915. godine, prema podacima Instituta za kulinarsko obrazovanje.


    Ova laminirana tekstura ključna je za ukus kroasana, tanki slojevi putera i tijesta se lagano presavijaju jedan preko drugog i peku do zlatno smeđe boje kako bi se stvorila hrskavica koja daje mjesto pahuljastoj sredini.


    Tako je kroasan postao simbol francuske kuhinje, koji je francuska vlada zvanično priznala kao nacionalni proizvod 1920. godine, piše Euronews.


    Jednostavnost kroasana i njegova široka popularnost doveli su do toga da je prilagođen i izobličen u sve vrste iteracija širom svijeta.


    U Španiji, ovo je u obliku Xuixoa, duboko prženog i šećera u prahu komada peciva punjenog creme Katalana, dok u Italiji postoji cornetto, koji je deblji, aromatičniji i napravljen od jaja.


    Svaka zemlja ima svoje viennoiserie (bečko) pecivo, ali kada je riječ o francuskom kroasanu, on je postao pionir bizarnih trendova u ishrani na društvenim mrežama, što je dodatna novost njegovom svetom kulturnom statusu koji je mutiran s američkim poslasticama.


    Sve je počelo sa Cronut-om kada je 2013. godine francuski slastičar Dominique Ansel odlučio spojiti kroasan sa krofnom za svoju njujoršku pekaru.



    “Često mijenjamo naše jelovnike i željeli smo da napravimo nešto posebno za Majčin dan”, rekao je Ansel za The Galilee Culinary Institute. “Nakon otprilike dva mjeseca testiranja i deset različitih recepata, odlučili smo da ga nazovemo Cronut – nešto što je podsjećalo na krofnu, ali je napravljeno od laminiranog tijesta sa predivno ljuskavim slojevima. Naš prijatelj bloger je slikao i dva dana kasnije, vani je bilo 150 ljudi u redu.”


    Debitantska serija bila je sa aromom ruže vanile, glazirana u roze i posuta kristalizovanim laticama ruže - estetika predodređena za Instagram. Sada zaštićen od strane Ansela, kronut je bio toliko popularan da je postao prvo pecivo koje je izazvalo imitacije širom Evrope i još uvijek je popularan dodatak u mnogim boulangeries, odnosno, pekarama.


    Od sada pa nadalje, kroasani su samo luđi. Iste godine kada i cronut, australijska pekara Kate Reid, iz Lune Croissanterie, predstavila je cruffin (mafin x kroasan), a kasnije je slijedio tacro (taco x croissant).


    Kroasan (Izvor: Pixabay)



    Prošle godine je došlo do preuzimanja Crookieja (kolačić x kroasan), a poslastičarnica iz Pariza Stéphane Louvard prodala je preko 2.000 komada dnevno nakon što ih je TikTok influenser podijelio.


    Djelomično novost, dijelom kapitalistička nužnost, trendovi hibridne hrane postali su način da se pekari kreativno testiraju, ali i da prežive na žestokom konkurentnom tržištu gdje uspjeh tako često diktiraju algoritmi društvenih medija.


    Međutim, ovi trendovi se brzo kreću , sljedeća frankenštajnska hrana je uvijek iza ugla dok nam influenseri uzbuđeno govore da “trčimo, a ne hodamo” do nečega što ćemo vjerovatno jednom probati i zbog čega ćemo biti razočarani.


    Crookies dolaze i odlaze, ali kroasani su zauvijek. Beskonačan izvor inspiracije i životno-potvrđujuće mmmm, nijedan loš dan ne može biti malo bolji uz vrući kroasan i šoljicu kafe. Uživajte i sretan vam Dan kroasana.

    Možda će vam se svidjeti