Udruženje ''Žepački kobasičari – Xepcio Farcimeni'' i ove godine organizuje Žepačku kobasicijadu, sedmu po redu, koja će se održati od 21. i 22. 2. 2025. u Žepču. Ovogodišnji cilj je predstaviti novi brend pod nazivom "Žepačka kobasica'' za koji organizatori vjeruju da će zauzeti značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima, te koja promoviše i obogaćuje gastro-turističku ponudu opštine Žepče.
U žiriju će se, među sucima, i ove godine naći Tomislav Špiček, jedan od najpopularnijih profesionalnih kuhara u regionu, ali i poznati gastronomad Rene Bakalović. Uz njih će biti i dva profesora s osječkog sveučilišta, prof. dr. sc. Vladimir Margeta, i Izv. prof. dr. sc. Antun Jozinović, te domaće snage. Ove godine Kobasičari imaju priliku odmjeriti svoje umijeće u tri kategorije:
1. ŽEPAČKA KOBASICA - svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: sol, biber i bijeli luk (ne nužno svi začini) -
2. LJUTA KOBASICA - svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: sol, biber, bijeli luk, slatka i ljuta paprika (ne nužno svi začini)
3. OSTALE KOBASICE I SALAME - svinjsko meso ili mješavina punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera iznad 45 mm, bez i sa paprikom, dodatkom ostalih začina, vina i ostalih dodataka koji nisu svojstveni prvoj ili drugoj kategoriji, te ostale kobasice koje ne pripadaju prvoj i drugoj kategoriji.
Pozivaju sve proizvođače i ljubitelje kobasica da svoje uzorke dostave na ovogodišnje ocjenjivanje, 19. i 20. 2. 2025. (od 7 - 22 sata) i 21. 2. 2025. (od 07 - 15 sati).
Ovaj gastronomski događaj je otvorenog tipa, a na takmičenje se mogu prijaviti svi zainteresovani izlagači mesnih delicija. Na uzorcima minimalne dužine 40 centimetara potrebno je naznačiti ime i prezime, kontakt podatke i kategoriju u kojoj se takmiče.
Kotizacija za učešće iznosi simboličnih 10 maraka, najavljuju organizatori, a prenosi Bljesak.