Zima je tradicionalno period praznika, slava i porodičnih druženja sa nezaobilaznom bogatom trpezom. Stručnjaci podsjećaju na osnovne preporuke za pravilnu i zdravu prehranu, koja će tijelo i pored "grešnih dana" dovesti u ravnotežu:
-Jesti raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem;
-Birati namirnice biljnog podrijekla i bogate vodom (npr. zelena salata, brokula, mrkva, celer, krastavac...);
-Pripremati laganu nemasnu uglavnom kuhanu hranu („na lešo“), u foliji, na roštilju ili sirovu kao razne salate s maslinovim uljem i začinskim biljem;
-Kuhati lagane juhe od povrća;
-Ne zaboraviti piti vodu prije svega;
-Ne preskakati obroke, obavezno doručkovati, jesti u češćim i manjim obrocima;
-Izbjegavati prekomjernu konzumaciju alkohola;
-Izbjegavati zaslađena i gazirana pića;
-Izbjegavati kremaste kolače te ih zamijeniti sirovim voćem ili voćnom salatom.
Jako je bitno istuču u Savjetovalištu za prehranu pri Zavodu za javno zdarvstvo Dubrovačko-neretvanske županije, unositi:
-Bjelančevine: riba, nemasna perad i meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke (grah, grašak, leća), žitarice (pšenica, riža), orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, bademi).
-Vlakna (služe za zdravu probavu, smanjuju rizik obolijevanja od raka debeloga crijeva): mahunarke (grašak, grah), cjelovite žitarice (posebno zob), jabuka, banana, grožđice, smokve, mrkva, kukuruz, brokula, lisnato zeleno povrće (blitva, špinat, salata).
-Kalcij (neophodan za rast i razvoj kostiju i zuba, sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska, ravnoteže vode u tijelu, prijenosa živčanih impulsa, kontrakciji mišića): svježe mlijeko i svježi sir, razne vrste jogurta, banana, kupina, sušene marelice, smokve, šumske jagode, brokula, šparoge.
-Željezo (neophodan za izgradnju hemoglobina koji prenosi kiseonik iz pluća u cijelo tijelo putem krvi): zeleno lisnato i obojeno povrće, grah, grašak, žitarice, tjestenina, crni hljeb, sušene marelice, grožđice, crveno meso, jaja, školjke ...
-Kalij (za regulisanje ravnoteže vode u tijelu, krvnog pritiska i živčano-mišićnih funkcija, učestvuje u prenosu električnih impulsa do srca): lubenica, kruška, crveni ribizl, grejp, grožđice, šljive, šumske jagode, brokula, slatki krumpir, tikvice, šparoge.
-Vitamin C (jača imunitet organizma, neutralizira štetne slobodne radikale (djeluje kao antioksidans) sprečavajući oksidaciju LDL-kolesterola u tijelu te tako sudjeluje u prevenciji ateroskleroze, potreban za sintezu kolagena, bjelančevine koja daje čvrstoću mišićima, krvnim žilama, tetivama, kostima, hrskavicama i zubima, daje zdrav izgled koži, pomaže u apsorpciji željeza u crijevima, štiti arterije od oštećenja te tako pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara, djeluje protiv stresa blokirajući lučenje stresnih hormona): naranča, grejp, šipak, jagode, jabuke, grožđe, breskva, mandarina, sve vrste paprika, brokula, cvjetača, kupus, lisnato zeleno.
-Vitamin A (za dobar vid, kožu, kosu, pravilan rast i razvoj kosti i zuba): voće i povrće, mliječni proizvodi, mrkva ...
-Beta karoten (je antioksidans i u organizmu se pretvara u vitamin A, pomaže u sprečavanju nastanka različitih tipova raka): breskva, nektarina, naranča, borovnice, grejp, smokve, jagode, brokula, lisnato zeleno povrće (blitva, špinat, raštika, lisnati kelj), mrkva, rajčica, slatki krumpir, tikvice.
-Vitamini B skupine (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B9 - folna kiselina ili folati, B12 – cijanokobalamin te biotin ili vitamin H; služe za razgradnju ugljikohidrata, masti i bjelančevina u energiju te za njihovo korištenje za izgradnju i obnavljanje tjelesnih tkiva): žitarice, jetra, riža, pekarski kvasac, meso, riba, mlijeko, jaja, orašasti plodovi, voće, lisnato zeleno povrće.